Wat is powermat?

PowerMat is een draadloze oplaadtechnologie die is ontwikkeld om elektronische apparaten zoals smartphones, tablets en draagbare computerproducten draadloos van stroom te voorzien. De Power Matters Alliance (PMA) is de groep die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van PowerMat-oplaadapparaten en de draadloze oplaadtechnologie.

PowerMat-oplossingen kwamen voor het eerst op de markt in 2009 en in 2012 werden PowerMat-producten internationaal verkocht onder de merknaam Duracell Powermat na de aankondiging van een joint venture tussen PMA en Procter & Gamble, eigenaren van Duracell.

De PowerMat-technologie en -oplossingen hebben onlangs grip gekregen op de markt voor draadloos opladen, waarbij bedrijven als Starbucks, General Motors en AT&T plannen hebben aangekondigd om PowerMat-producten te gaan gebruiken voor gebruik door hun klanten.

PowerMat Wireless Charging Competition

PowerMat is niet de enige draadloze oplaadtechnologie die concurreert om marktaandeel. De Qi-standaard van het Wireless Power Consortium is de vroege koploper op de markt voor draadloos opladen, en de Alliance for Wireless Power s (A4WP) Rezence is een andere draadloze oplaadtechnologie die veel aandacht heeft gekregen en die naar verwachting ook zal worden opgenomen in Intel’s nieuwe Skylake-miroprocessors.

In een poging om beter te concurreren tegen de Qi-standaard, maakten de Power Matters Alliance en de A4WP in februari 2014 bekend dat ze hadden afgesproken hun specificaties te delen en medio 2015 zouden fuseren.