Expert maakt de balans op van zijn onlineshop

De vakhandel Expert koppelt on line verkoop en stationaire handel. Het geheel gaat veel verder dan een gewone webwinkel. Er wordt gebruik gemaakt van social media en evaluatietools.

Een jaar geleden startte Expert zijn e-commerce activiteiten, en nu maakt de gespecialiseerde handelssamenwerking de balans op: “Inmiddels heeft meer dan 80 procent van de partners de online shop geïntegreerd op hun individuele retailer websites en maken ze intensief gebruik van de nieuwe mogelijkheden om klanten aan te spreken,” vat Expert bestuurslid Dr. Stefan Müller samen. “Deze populariteit laat ons zien dat het loont, vooral bij gevoelige onderwerpen als e-commerce, om niet bij nul te beginnen, maar om in overeenstemming met onze filosofie rustig en behoedzaam te handelen en vooral in een constructieve uitwisseling met de aandeelhouders.”

De webwinkel van de vereniging presenteert een “bewust beperkt assortiment”. Het concept is gebaseerd op het aanbieden van wekelijks wisselende producten, niet alleen in winkels maar ook op het internet. Intussen is het online-aanbod achtereenvolgens uitgebreid tot 14 producten uit verschillende productgroepen. Een uitbreiding tot een volledig gamma is niet gepland.

“Wij zijn niet geïnteresseerd in winstmaximalisatie in de onlinesector en wij willen niet concurreren met de grote internetproviders. Voor ons is het internet een zinvolle aanvulling en geen tegenhanger van de stationaire handel,” legt Müller uit. Het doel van de shop is om op het web de aandacht te vestigen op de diensten die klanten bij hun plaatselijke dealer krijgen.

De samenwerking wil deze aanpak in de toekomst ook uitbreiden naar landbusiness. “Het doel is om een nog sterkere dialoog aan te gaan met de internet-savvy doelgroep,” legt het bestuur uit. De middelen om dit te bereiken zijn de Expert-nieuwsbrief, een blog en de aanwezigheid van sociale media op Facebook.

Het hoofdkantoor van Expert stelt zijn leden momenteel 17 functionele modules ter beschikking waarmee online- en offline-maatregelen op elkaar kunnen worden afgestemd.

De “Afsprakenmodule” bijvoorbeeld biedt de eindklant een snelle en ongecompliceerde manier om ter plaatse via internet een afspraak te maken met zijn persoonlijke deskundige adviseur. Een ander voorbeeld is “Qype”: Op dit online beoordelingsportaal kunnen klanten counselinggesprekken achteraf beoordelen. Daartoe verstrekt Expert herinneringskaarten met de QR-code naar de desbetreffende Qype-pagina. Veel van de Verbund-partners hebben daar al talrijke positieve beoordelingen, die online voor iedereen zichtbaar zijn. □