Apex maakt van alles een dienst

Bedrijven voelen zich steeds meer aangetrokken tot de flexibele factureringsmodellen en schaalbaarheid van de cloud. Met Apex brengt Dell dit model over naar het oplossingenportfolio voor datacenters en edge locaties. Natuurlijk is hybride cloud ook een onderdeel.

Flexibiliteit is de troefkaart. Volgens Sam Crocott, senior vice president bij de marketingafdeling van Dell Technologies, zou 61 procent van alle bedrijven nu de voorkeur geven aan betaling op basis van gebruik boven hun lokale IT-infrastructuur.

Dell’s Apex-aanbod is bedoeld om aan deze wens en de tegelijkertijd groeiende vraag naar hybride cloud-oplossingen te voldoen. Zij zijn bedoeld om de complexiteit en de tijd die gemoeid zijn met de aanschaf en het beheer van fysieke IT-infrastructuur te verminderen en bedrijven de mogelijkheid te bieden hun lokale IT af te stemmen op hun behoeften. Tegelijkertijd belooft de fabrikant een transparante en voorspelbare prijsstelling. Apex bestaat uit verschillende onderdelen: Apex Cloud Services, Apex Data Storage Services en Apex Maatwerkoplossingen.

De Apex Console wordt gebruikt om de volledige levenscyclus van de oplossingen en diensten te beheren. Volgens Dell is Apex bedoeld om klanten eenvoud en wendbaarheid te bieden en hen tegelijkertijd controle te geven over hun eigen IT-infrastructuur. De vereiste hardware wordt geïnstalleerd in het eigen datacenter van de onderneming of bij colocatiedienstverleners. In beide gevallen zorgen Dell of Dell-partners voor de installatie en het onderhoud van de infrastructuur. Op de Dell Technology World kondigde de fabrikant meteen een samenwerking met Equinix aan, maar ook met andere aanbieders in deze sector wordt samengewerkt.

De Apex Console

Het centrale besturingselement voor alle Apex oplossingen is de Apex Console als een interactief self-service portal. Daarin kunnen klanten of systeemhuizen de verschillende oplossingen uit een catalogus selecteren, ze aanpassen aan de relevante werklast en ze bestellen. Voor gegevensopslagdiensten kunnen zij bijvoorbeeld kiezen tussen verschillende opslagtypes, kunnen zij een prestatieniveau, de basiscapaciteit en de contractduur kiezen. Het bestellen van computermiddelen voor het datacentrum moet net zo eenvoudig zijn. Ook hier hoeft de klant zich geen zorgen te maken over specifieke servertypes, maar hoeft hij alleen maar aan te geven voor welk doel een server is bestemd. De roll-out van workloads en de provisioning van storage resources wordt ook uitgevoerd via de Apex Console, net als de monitoring van de systemen. Een analyse van de prestatie- en capaciteitsgegevens moet een betrouwbare prognose van de in de toekomst benodigde middelen mogelijk maken, zodat bijvoorbeeld tijdig extra opslagruimte of rekenkracht kan worden besteld. Een API maakt koppeling met automatiseringsoplossingen mogelijk.

De Apex Console is de centrale controle tool voor Apex Services. In één catalogus kunnen klanten en partners de juiste services selecteren, boeken en beheren in hun eigen datacenter, bij colocatieproviders of in de cloud.

Apex Cloud Service

Met Apex Private Cloud en Hybrid Cloud biedt Dell geïntegreerde computer-, opslag- en netwerkbronnen die geschikt zijn voor zowel traditionele als cloud-native applicaties. Het aanbod omvat geen afzonderlijke machines, maar exemplaren die worden besteld in hoeveelheden van 20, 50, 100, 200 of 500. Een instantie bestaat uit een processorkern, een bepaalde hoeveelheid RAM en, indien nodig, extra versnellingskaarten. Er zijn verschillende instance-types die zijn geoptimaliseerd voor verschillende werklasten, zoals HPC, databases, big data, AI of VDI. Wat de softwarebasis betreft, noemt Dell vooral VMware-oplossingen zoals vSphere met Tanzu of de VMware Cloud Foundation met Tanzu, waarmee zowel conventionele als gecontaineriseerde toepassingen kunnen worden uitgevoerd en beheerd. Volgens Dell is de hiervoor benodigde hardware binnen 14 dagen na de bestelling klaar voor gebruik. Aanvullende middelen zouden binnen vijf dagen gereed moeten zijn.

Apex Data Storage Services

De opslagdiensten als onderdeel van Apex omvatten in eerste instantie blok- en bestandsopslag. Later zal objectopslag als derde optie worden toegevoegd. Er is keuze uit drie prestatieniveaus en twee contracttermijnen van 12 of 36 maanden. De basiscapaciteit is 50 TB, die flexibel naar boven of beneden kan worden geschaald. De fabrikant biedt ook een migratieservice voor de overschakeling.

Apex Custom Solutions

De Custom Solutions bestaan uit twee aanbiedingen: Flex on Demand als een pay-per-use-model voor configuraties op maat en Data Centre Utility als een optie om de volledige of gedeeltelijke exploitatie van een datacenter te laten verlopen als een dienst met een op gebruik gebaseerde betaling. In dit geval wordt een basiscapaciteit gedefinieerd, die echter onder de prestaties van de gebruikte hardware ligt. Als er een tijdelijke toename is in de vraag naar rekenkracht of opslagruimte, kunnen deze onmiddellijk worden opgeroepen zonder te hoeven betalen voor de ongebruikte reserves.

De Apex Console, de Cloud en de Custom Services zijn onmiddellijk beschikbaar. Duitse partners en klanten moeten nog wachten op de Data Storage Services, die in het derde kwartaal moeten volgen.