Opvouwbare smartphones: Chinese modellen op komst

Samsung werkt naar verluidt samen met Chinese partners om opvouwbare schermen te leveren, waarbij verwacht wordt dat er tegen 2021 tussen de 1 en 2 miljoen opvouwbare smartphones op de markt zullen komen.

Opvouwbare smartphones worden steeds populairder in het telefonielandschap. Er zijn nu verschillende modellen beschikbaar waarop de fabrikanten zich hebben toegelegd en die interessante alternatieven bieden, zowel qua ontwerp als qua functionaliteit. Naast de bekendste namen zijn er echter nieuwe Chinese modellen die voor een revolutie kunnen zorgen.

Samsung Galaxy Fold en Z Flip, Huawei Mate Xs, Motorola Razr 5G: dit zijn de modellen die momenteel het vaandel van de “opvouwbare” smartphones voeren en de aandacht van de consument trekken rond deze bijzondere vormfactor. Er is nog een lange weg te gaan voordat ze als betaalbare telefoons kunnen worden beschouwd, gezien de prijzen die niet bepaald voor alle portemonnees toegankelijk zijn, maar modellen zoals Samsung’s Galaxy Fold en Galaxy Z Flip, Huawei’s Mate Xs en Moto Razr zijn zeker een tastbaar voorbeeld geworden van hoe het mogelijk is om geavanceerde technische functies te combineren met een innovatieve en aantrekkelijke stijl.

Opvouwbare smartphones, nieuws uit China

Samsung, een van de eerste bedrijven die opvouwbare displays maakte voor haar smartphones, heeft zich altijd gericht op het uitsluitend integreren van haar opvouwbare displays in haar eigen merkmodellen, maar volgens ETNews zal deze trend binnenkort veranderen. Volgens ETNews heeft het Zuid-Koreaanse bedrijf een overeenkomst gesloten met Chinese bedrijven om tegen 2021 1 miljoen opvouwbare displays te leveren.

Samsung werkt al een tijdje aan dergelijke partnerschappen, zozeer zelfs dat de lancering van de eerste Koreaanse telefoon met opvouwbaar display – maar geboren onder Chinese vlag – al eind dit jaar zou kunnen plaatsvinden. Meer dan twee jaar geleden werden de eerste displaymodellen naar Huawei gestuurd, maar vervolgens kreeg het project als gevolg van Amerikaanse sancties een zware tegenslag te verwerken zonder ooit volledig te zijn gerealiseerd.

Opvouwbare smartphones, waar blijven de andere fabrikanten?

Samsung zal zich in ieder geval in een race tegen de klok bevinden, aangezien het niet de enige fabrikant is van opvouwbare displays. In feite zijn er nog twee andere fabrikanten van dit vlaggenschip in China, namelijk CSOT en BOE.

De laatste is in het verleden al gekozen door twee bekende telefoonmerken, namelijk Motorola en Huawei, voor respectievelijk de Razr- en Mate X-modellen. Maar het zijn de cijfers die er echt toe doen: de 1 miljoen opvouwbare schermen van Samsung zullen moeten worden opgeteld bij die welke door andere bedrijven worden geproduceerd, dus het is niet onmogelijk om tegen 2021 wereldwijd 2 miljoen geproduceerde opvouwbare smartphones te halen. Een cijfer dat begint met goede schaalvoordelen en dus lagere prijzen mogelijk te maken.