Url

Een Uniform Resource Locator, beter bekend als een URL, is het algemene adres van documenten en andere bronnen op het World Wide Web. Het is het mechanisme dat door browsers wordt gebruikt om gepubliceerde bronnen op internet op te halen. Bijvoorbeeld, www.Kompoos.com is de URL die wordt gebruikt om deze website te lokaliseren. Een URL is het meest voorkomende type Uniform Resource Identifier (URI), de algemene term die wordt gebruikt voor alle soorten namen en adressen die verwijzen naar objecten op het World Wide Web. Een IP-adres kan direct worden gebruikt ter vervanging van een URL, maar omdat het relatief onhandig is, wordt het niet vaak gebruikt.

Delen van een URL

Een URL bestaat uit verschillende delen die worden gebruikt om de bijbehorende pagina te laden. Sommige onderdelen zijn verplicht, andere optioneel. Hieronder is het corresponderende deel van een URL vetgedrukt om aan te tonen naar welk deel wordt verwezen. Er zijn drie belangrijke onderdelen van een URL:

Protocol

https://www.Kompoos.com/definitions/url/

Het begin van de URL geeft aan welk protocol de browser moet gebruiken. De meest voorkomende protocollen zijn Hypertext Transfer Protocol (HTTP) of Hypertext Transfer Protocol Secure (HTTPS). Nu er meer aandacht wordt besteed aan online privacy en beveiliging, wordt hoe veiliger HTTPS het dominante protocol op het World Wide Web wordt. Minder gangbare protocollen zijn onder meer ftp: (File Transfer Protocol) en mailto: (om een ​​e-mailclient te openen). De term “webadres” verwijst naar een URL die het HTTP- of HTTPS-protocol gebruikt. Het is niet verplicht om het protocol op te nemen bij het invoeren van een URL.

Domeinnaam

https://www.Kompoos.com/ definities / url /

Veel mensen gebruiken de termen domeinnaam en URL door elkaar, maar een URL bevat een domeinnaam om een ​​volledig adres te creëren, het is niet een op zichzelf. Een domeinnaam is een unieke referentie die een website op het World Wide Web identificeert. Het komt direct na het protocol en wordt gescheiden door een dubbele punt en twee schuine strepen.

Pad

https://www.Kompoos.com/ definities / url /

Het pad verwijst naar de exacte locatie van een pagina, bericht, bestand of ander item. Het pad komt na de domeinnaam en wordt gescheiden door een schuine streep. Niet alle URL’s geven een pad weer omdat websites voor het gemak URL’s kunnen herschrijven.

Het is belangrijk op te merken dat spaties in een URL niet zijn toegestaan. Alleen alfanumerieke tekens en de! $ -_ + * ‘() tekens kunnen worden gebruikt. Alle andere benodigde tekens moeten worden gecodeerd.