UPDATE: Hier is de nieuwe WhatsApp-app voor Windows

De manier waarop we Whatsapp gebruiken kan voorgoed veranderen dankzij twee nieuwe apps van de Facebook-groep, de ene ontwikkeld voor de Apple-wereld en de andere voor de Windows-wereld

Update – De nieuwe WhatsApp UWP-app voor Windows (zowel 10 als 11) is geüpload naar de Microsoft Store, hoewel hij nog in bèta is en nog niet is geïndexeerd en bijgevolg niet kan worden gevonden met een normale zoekopdracht. Wie het wil uitproberen, kan het downloaden via deze link.


Oorspronkelijk artikel

Dit zijn geen officiële aankondigingen, maar wel zeer betrouwbaar en vooral heel belangrijk nieuws: WhatsApp maakt twee nieuwe apps die de manier waarop we het chatplatform in de toekomst gebruiken, zullen veranderen. De eerste app is voor macOS “Catalyst”, terwijl de tweede een “UWP” app is. Twee termen die de meeste mensen niets zullen zeggen, maar waarachter een groot potentieel schuilgaat.

macOS Catalyst en UWP zijn in wezen twee zijden van dezelfde medaille: die van apps die op alle apparaten werken, zonder dat voor elk apparaat een app hoeft te worden ontwikkeld. Catalyst is een door Apple gecreëerd platform, terwijl UWP een ontwikkelingsplatform van Microsoft is. De UWB-app werd opgegraven door het Twitter-profiel ALumia_Italia en is blijkbaar al bijna klaar, terwijl het nieuws van de komst van de macOS Catalyst-app afkomstig is van het gebruikelijke WAbetaInfo, berucht om zijn betrouwbaarheid wat betreft alle geruchten over WhatsApp. Om de betekenis van deze twee nieuwtjes te begrijpen, moet je echter eerst begrijpen hoe UWP-apps en macOS Catalyst-apps werken.

UWP-apps en macOS Catalyst-apps: wat ze zijn

UWP staat voor “Universal Windows Platform” en is een ontwikkelplatform waarmee programmeurs één app kunnen maken, die draait op alle versies van Microsoft Windows (vanaf Windows 10), op Xbox en met Microsoft HoloLens-visors.

Voor een programmeur is dit heel belangrijk, omdat hij zo één app kan maken die zich aanpast aan verschillende soorten schermen en vooral aan verschillende soorten invoerapparaten: op een Windows-pc is er de muis en het toetsenbord, op een Surface-laptop is er ook de stylus, en op Xbox is er de controller.

Een heel vergelijkbare discussie voor Apple macOS Catalyst, waarmee dezelfde app naar Mac- en MacBook-computers, iPhone-smartphones en iPad-tablets gebracht kan worden. Dankzij Catalyst is het ook mogelijk om dezelfde app goed te laten werken op alle apparaten, zelfs als de gebruiker Siri-spraakcommando’s gebruikt.

De twee nieuwe WhatsApp-apps

Maar laten we ter zake komen: hoe gaan de twee nieuwe WhatsApp-apps eruit zien? We hebben alleen uitgebreide antwoorden voor de UWP-app, die volgens ALumia_Italia zo goed als klaar is.

De WhatsApp UWP-app start in slechts een seconde en is compatibel met stylussen: er is zelfs een nieuwe functie Draw, waarmee je in de chat kunt antwoorden door iets te tekenen en het als een normaal bericht te versturen. De meldingen van de app werken ook als hij gesloten is, net als op smartphones.

De interface is heel bijzonder, maar kan in de definitieve versie van de app nog behoorlijk veranderen: er zijn geen statussen aan de linkerkant en de instellingen zijn gegroepeerd in 6 secties (Algemeen, Account, Chat, Meldingen, Geheugen en Help).

De WhatsApp-app voor macOS Catalyst zou echter bijna identiek zijn aan die voor iPad (nog niet officieel uitgebracht, maar waar WhatsApp al jaren aan werkt). Er zouden slechts kleine interfaceverschillen zijn, die nodig zijn om de app goed te laten werken op computers.