Vodafone, hoe controleer je de netwerkdekking

Om de dekking van je Vodafone-verbinding te controleren, kun je terecht op een pagina op de website van de telefoonoperator: zo doe je dat

Het 5G-netwerk is nu ook in Italië gearriveerd, met de eerste aanbiedingen van telefoonoperators  en met de eerste smartphones uitgerust met 5G-modems die verbinding kunnen maken met het nieuwe supersnelle netwerk. 5G-dekking is echter nog steeds zeer beperkt in vergelijking met de vorige 3G-, 4G- en 4G+-netwerken.

Hoe weten we wat voor netwerk er in ons gebied beschikbaar is? Tot nu toe waren we gedwongen specifieke apps te gebruiken, zoals die van OpenSignal, om ons een kaart van de netwerkdekking te tonen en (niet altijd, maar wel bijna) om onze verbinding op snelheid te testen. Het goede aan deze apps is dat ze de dekking van alle operatoren in de buurt tonen, terwijl het onhandige is dat je een app op je smartphone moet installeren. De tweede manier om de netwerkdekking te controleren is gebruik te maken van diensten die door individuele exploitanten zijn ontwikkeld. Vodafone heeft bijvoorbeeld een online webpagina vrijgegeven waarmee gebruikers en klanten hun netwerkdekking kunnen controleren: zo doet u dat.

De kaart met netwerkdekking van Vodafone

Om de netwerkdekking van Vodafone in onze regio (of een andere regio in Italië) te controleren, heeft het bedrijf een kaart beschikbaar gesteld op zijn website. Via deze eenvoudige pagina kunt u door de kaart navigeren of rechtstreeks uw gemeente en provincie invoeren om te weten te komen wat voor soort dekking u hebt. De kaart werkt in lagen: u kunt slechts één type netwerk tegelijk zien: 2G, 3G, 4G, 4G+ en 5G. Natuurlijk is de getoonde dekking alleen die van het netwerk van Vodafone.

Vodafone’s 5G-netwerk

Zoals we al zeiden, is de 5G-dekking van Vodafone (maar ook die van alle andere operators) nog steeds zeer beperkt in vergelijking met het hele Italiaanse grondgebied. Milaan (en 28 gemeenten in het hinterland), Turijn, Rome, Bologna en Napels zijn de eerste steden waar Vodafone zijn 5G-antennes heeft aangezet. De plannen van Vodafone voor de ontwikkeling van het 5G Giga Network voorzien in het bereiken van 100 gedekte steden tegen 2021.

Vodafone’s 4.5G-netwerk

In de tussentijd breidt Vodafone de 4.5G-dekking uit in verschillende Italiaanse gemeenten, als overbrugging in afwachting van de komst van 5G ook in deze steden. De gemeenten die momenteel door deze nieuwste technologische evolutie van het “oude” 4G worden bestreken, zijn: Agrigento, Ancona, Catania, Florence, Palermo, Salerno, Taranto, Genua, Novara, Livorno, Verona, Bari, Padua, Perugia en Rimini.