Iliad, verbetert netwerkdekking met nieuwe antennes: wat verandert er

Iliad werkt eraan om zo snel mogelijk een nieuw netwerk op te zetten dat onafhankelijk is van Wind-Tre. Dit is wat er voor de gebruikers verandert

Iliad is al meer dan twee jaar op de Italiaanse markt aanwezig met zijn eigen mobiele aanbiedingen en zal binnenkort (vermoedelijk begin 2021) ook zijn eerste tarieven voor vaste telefonie lanceren, dankzij de overeenkomst met Open Fiber. De mobiele markt blijft echter het hoofddoel van de op drie na grootste exploitant van Italië, die de afgelopen twee jaar een uitstekende groei heeft doorgemaakt, zozeer zelfs dat hij zijn plan om een eigen netwerk te bouwen heeft versneld.

Diegenen die sinds de oprichting van Iliad een abonnement hebben, weten heel goed dat de exploitant vertrouwt op de infrastructuur van Wind-Tre, maar ook eigen antennes aan het installeren is om onafhankelijk te worden. Het project is in het afgelopen jaar van start gegaan en vordert ondanks vele bureaucratische haperingen vrij snel. Iliad wil tegen eind 2020 in het hele land ongeveer 5.000 antennes installeren om ongeveer 20% van het verkeer van zijn klanten te dekken. Volledige dekking wordt pas de komende jaren verwacht, maar in 2021 komt er een boost waardoor klanten in grote steden kunnen surfen met Iliads eigen netwerk.

Wat verandert er met Iliads eigen netwerk

Om op de Italiaanse markt te debuteren, heeft Iliad een deal gesloten om de infrastructuur van Wind-Tre te gebruiken. Iliad is echter geen virtuele operator zoals de verschillende Poste Mobile, Kena Mobile, ho.Mobile en Very Mobile, maar is een volwaardige operator. Dit is te danken aan de speciale overeenkomst die met Wind-Tre is gesloten en aan de technologie die wordt gebruikt om het netwerk van de exploitant te exploiteren. De technische term is ran sharing en het is een soort geavanceerde roaming waarbij gebruikers op hun scherm zien dat de netwerkdekking van Iliad is en niet die van de infrastructuurprovider. Maar dat is niet alles. Door het delen van het netwerk kan Iliad ook een betere service bieden.

Kwaliteit loont en daarom is Iliad ook begonnen met het opzetten van een eigen netwerk door het installeren van antennes in verschillende delen van Italië. Door een eigen netwerk op te zetten en een hogere netwerkkwaliteit en -snelheid te garanderen, kan Iliad onafhankelijk zijn en alle investeringen gebruiken om de infrastructuur te verbeteren.

Het opbouwen van een onafhankelijk netwerk is echter niet eenvoudig en kost vooral tijd en geld. Het project van Ilias vordert zeer snel, ondanks de lockdown die het werk logischerwijs heeft vertraagd. Het doel is om tegen eind 2020 5 000 sites te installeren en ten minste 15-20% van het verkeer met een eigen netwerk te bestrijken. Er zijn plannen om het aantal antennes in 2021 uit te breiden, zodat in ieder geval alle grote Italiaanse steden worden bestreken.

Hoe weet je of je op het eigen Iliad-netwerk surft

Het is voor gebruikers niet eenvoudig om te zien of ze op een WindTre- of Iliad-antenne zijn aangesloten. Maar in wezen maakt het weinig verschil. Beide infrastructuren garanderen zeer hoge snelheden en een goede signaaldekking. Met iets meer dan 3.000 antennes die tot nu toe door Iliad zijn geïnstalleerd, voornamelijk in het centrum-noorden en in Rome, is de kans groot dat u aangesloten bent op de infrastructuur van WindTre, maar in de toekomst zal er altijd meer dekking zijn vanuit het onafhankelijke netwerk van Iliad.