Wat zijn belastingvrije emolumenten?

In vergelijking met de klassieke loonsverhoging bieden belastingvrije uitkeringen voordelen voor zowel de werknemer als de werkgever. Terwijl het netto-inkomen van de werknemer 1:1 stijgt, bespaart de baas op kostbare indirecte loonkosten.

Elke loonsverhoging betekent ook hogere sociale lasten en meer inkomstenbelasting. Door de progressieve belastingheffing komt uiteindelijk slechts ongeveer 50 procent van het verhogingsbedrag op de salarisrekening terecht, afhankelijk van de belastingschijf. De oplossing bestaat in fiscaal geprivilegieerde extra voordelen, de zogenaamde belastingvrije emolumenten, die de baas belastingvrij kan toekennen tot bijvoorbeeld een wettelijk vastgesteld bedrag:

  • ontbijt, goedkoop kantinevoedsel, maaltijdcheques, restaurantcheques
  • gezondheidsbevordering van het bedrijf, lidmaatschap van een sportschool
  • elektrische fiets, Dienstfahrzeug
  • Zuschuss zur Kindergartengebühr
  • Zuwendungen zu Betriebsfeiern und gemeinsamen Ausflügen
  • Geburtstagsgeschenke
  • Warengutscheine, Tankgutscheine
  • Personalrabatte
  • Beteiligung an den Fahrtkosten für öffentliche Verkehrsmittel, Jobticket
  • Besonders lukrativ: Laptop und Telekommunikation

Sofern das Handy, der Laptop oder das Tablet dem Arbeitgeber gehört, darf es der Mitarbeiter, mit Einverständnis seines Chefs, unbeschränkt unentgeltlich nutzen. Selbst wenn der Angestellte sein Diensthandy vorwiegend zu privaten Zwecken nutzt, muss er weder für das Gerät selbst noch für die Gebühren Steuern oder Sozialabgaben zahlen. Der Arbeitgeber wiederum kann den gesamten Vorgang komplett als Betriebsausgabe absetzen. Dit geldt ook als de laptop en de mobiele telefoon zich bij de werknemer thuis bevinden.

Eenduidige regels gelden voor belastingvrije voordelen

In principe staan algemeen geldende voordelen open voor het gehele personeel. Dit betekent dat, zolang de meerderheid voordelen ontvangt voor een bedrijfsfeest, individuele werknemers niet mogen worden uitgesloten. Sommige extra’s kunnen echter gericht zijn op specifieke groepen. Wie geen kinderen heeft, kan geen aanspraak maken op subsidie voor het kleuterschoolgeld of een gelijkwaardige vergoeding. Het is ook belangrijk op te merken dat werkgevers altijd belastingvrije voordelen als aanvulling op het loon moeten verstrekken. Het is verboden een voordeel in te voeren en tegelijkertijd het salaris te verlagen.

Bewijsstuk vereist

De verschillende belastingvrije emolumenten kunnen probleemloos met elkaar worden gecombineerd, zodat door een oordeelkundig gebruik ervan individueel een optimum kan worden bereikt. Maar omdat de aard en het bedrag van de mogelijke uitkeringen elk jaar opnieuw worden getoetst, veranderen de specifieke cijfers ook regelmatig.

In het kader van de aangifte inkomstenbelasting is de belastingdienst zeer strikt over belastingvrije voordelen. Daarom moeten werknemers te allen tijde aan de hand van een ontvangstbewijs kunnen bewijzen dat zij bijvoorbeeld de maaltijdcheques niet hebben ingewisseld voor contant geld of hun kind daadwerkelijk hebben laten opvangen in het kinderdagverblijf. In het geval van gezondheidscursussen voor bedrijven is bevestiging van deelname belangrijk.