Wat zijn mesh-netwerken en hoe verbeteren ze de Wi-Fi-ontvangst

Composed of multiple signal repeaters, Wi-Fi mesh-netwerken maken het gemakkelijk om het signaal uit te breiden. Hier is waarom

Soms lijkt het ongelofelijk, of bijna. Het ene moment zit je comfortabel in je woonkamer te surfen op je smartphone of een streaming film te kijken op je laptop; het volgende moment sta je in de keuken en kun je, ondanks dat je maar een paar centimeter bent opgeschoven, niet meer surfen.

De ontvangst van het Wi-Fi signaal van je thuisrouter (maar dit geldt ook voor je kantoor) heeft iets mysterieus over zich. U begrijpt niet altijd hoe het signaalbereik werkt, en waarom het zo onregelmatig is, zelfs wanneer u zich tussen twee aangrenzende en communicerende kamers beweegt. Daarom worden verschillende trucs onderzocht om het wifi-signaal te verlengen en de ontvangst van uw laptop, smartphone of smart-tv te verbeteren. Een daarvan, die vrij recent is, betreft het vervangen van de router in uw huis door mesh-routers die het Wi-Fi-signaal in uw hele huis vrijwel onmiddellijk kunnen versterken.

Wat zijn mesh-netwerken

Wanneer we het over mesh-netwerken hebben, hebben we het over een peer-to-peer-architectuur (in tegenstelling tot een client-server-architectuur) waarin elk knooppunt een ‘gelijke’ rol speelt. In tegenstelling tot andere soorten lokale netwerken is er noch een hoofdelement (de Wi-Fi-router in het geval van “traditionele” draadloze netwerken), noch een gelaagde hiĆ«rarchie: alle elementen zijn op hetzelfde niveau geplaatst en vervullen dezelfde functies. Dit zorgt voor een evenwichtiger verdeling van de werklast (d.w.z. de gegevensstroom) en voorkomt dat het ene netwerkknooppunt overbelast raakt in plaats van het andere.

Hoe mesh-netwerken de Wi-Fi-ontvangst verbeteren

Deze architectuur wordt nu gebruikt om de Wi-Fi-signaalontvangst in woningen te verbeteren. Door gebruik te maken van de eigenschappen en kenmerken ervan, zijn fabrikanten van Wi-Fi-router erin geslaagd apparaten te maken waarmee het Wi-Fi-netwerk in huis of op kantoor gemakkelijk kan worden uitgebreid. Daartoe is de router zoals we die tot nu toe kenden (als het centrale en onvervangbare element van het draadloze netwerk) “met pensioen” gegaan en vervangen door een reeks apparaten die dankzij een gedistribueerde architectuur in staat zijn het signaal in alle omgevingen te verspreiden.

Mesh-routers zijn, althans vanuit een zuiver theoretisch oogpunt, vergelijkbaar met signaalrepeaters. In tegenstelling tot dit laatste, repliceren de elementen van een draadloos netwerk echter niet gewoon het signaal van het centrale knooppunt, maar nemen zij actief deel aan het “sorteren” van de gegevens en de definitie van het netwerk zelf. Als bijvoorbeeld een van de elementen plotseling zou stoppen met werken, zouden de andere zich daaraan “aanpassen” om ervoor te zorgen dat de pakketten hun bestemming nog steeds bereiken. In een normaal Wi-Fi-netwerk daarentegen zou dit nooit gebeuren: als de router kapot zou gaan, zou er niet meer genavigeerd kunnen worden, en als een repeater defect zou raken, zou het voorheen bestreken gebied ‘in het donker’ blijven.

Kortom, een Wi-Fi-maasnetwerk is veel veelzijdiger en ‘plastischer’ dan een normaal netwerk op basis van een centrale router. Maar dat is niet het enige voordeel van deze oplossing: om een nieuw knooppunt toe te voegen (en het door het draadloze netwerk bestreken gebied te vergroten), hoeft u het alleen maar in een stopcontact te steken en enkele ogenblikken te wachten. De mesh-router installeert zichzelf autonoom en in enkele seconden, zonder dat de gebruiker tijd hoeft te verspillen aan complexe configuratieprocedures. Het signaal uitbreiden en de Wi-Fi-ontvangst in uw hele huis verbeteren, kost dus maar heel weinig tijd.