Wat zijn Rich Communication Services (RCS)?

Rich Communication Services (RCS) is officieel een standaard voor mobiele telefonie voor het verzenden van berichten. In feite bieden netwerkproviders fabrikanten van mobiele telefoons echter een manier om te concurreren met boodschappers als Whatsapp.

Puur technisch gezien zijn Rich Communication Services (RCS) een standaard voor mobiele telefonie voor de verzending van korte berichten. In Duitsland ondersteunen alle grote netwerkproviders het. De dienst dankt zijn naam aan het feit dat hij de klassieke SMS kan “verrijken” met verschillende functies. Het gaat onder meer om videogesprekken, het versturen van foto’s, groepschats en spraakberichten.

Dit zijn de voordelen van het gebruik van RCS-apps

RCS werd in 2012 gelanceerd, maar sloeg nooit echt aan. Apple vertrouwde liever op iMessage en FaceTime. In de Android-wereld hadden boodschappers als WhatsApp de overhand en werden ze uiteindelijk algemeen aanvaard. Sinds ongeveer 2019 viert RCS echter een comeback via gespecialiseerde apps en concurreert op die manier met de gevestigde berichtendiensten. Telekom biedt bijvoorbeeld de Message+-app voor zowel iOS als Android. Talrijke smartphonefabrikanten bieden ook hun eigen apps aan. Dit geldt bijvoorbeeld voor Samsung, Sony, HTC, Google of ook LG en Nokia.

Verantwoordelijk hiervoor zijn de voordelen die RCS-apps bieden ten opzichte van andere messengers:

  • Verstuurder en ontvanger hoeven niet dezelfde dienst te gebruiken. In geval van twijfel wordt het bericht als een normale sms afgeleverd.
  • De dienst kan beter worden gecodeerd dan veel webmessengers en kan daarom ook op mobiele telefoons van bedrijven worden gebruikt.
  • RCS kan eenvoudig worden geactiveerd of gedeactiveerd via de smartphone-instellingen – het is dus niet nodig om extra apps te installeren of te verwijderen.
  • RCS is geschikt als “fall-back”-systeem als de normale messenger een bericht niet kan afleveren door een gebrek aan netwerkverbinding.

Bestaande problemen

In feite zouden veel netwerkexploitanten RCS-apps liever zo snel mogelijk op alle smartphones zien, omdat de berichten net als SMS in het verleden te gelde kunnen worden gemaakt. Apple ondersteunt het systeem echter nog niet voor zijn eigen messaging app. De Californiërs vrezen dat deze omstandigheid een afschrikkend effect zal hebben op hun eigen gebruikers. Dat is de reden waarom ongeveer een vijfde van alle gebruikers nog steeds afhaakt. Op het gebied van Android zijn er compatibiliteitsproblemen met sommige apps wanneer wordt overgeschakeld tussen verzending via de mobiele telefoon en via internet. Het valt dus nog te bezien of RCS zich werkelijk op grote schaal zal kunnen vestigen.