De vraag naar IT-advies- en implementatiediensten vlakt niet af en heeft in 2018 gezorgd voor een recordjaar voor IT-dienstverleners. In de toekomst zullen de klanten willen blijven investeren, vooral in bedrijfsapplicaties, automatisering van gespecialiseerde processen en in moderne IT als bedrijfsfundament. In het proces worden projecten steeds wendbaarder. Maar vele worden niet voltooid.
In principe ligt er een rooskleurige toekomst in het verschiet voor Duitse IT-dienstverleners. Maar rozen bloeien niet alleen mooi, ze hebben ook doornen. Alleen wie zich aan de vraag aanpast en valkuilen, zoals het tekort aan geschoolde arbeidskrachten, vermijdt, zal de overvloedige orders kunnen afromen. De augurs van Lünendonk hebben de huidige omzet, de omzetprognoses en de wensen van de klantbedrijven met betrekking tot hun IT onder de loep genomen. Met een gemiddelde omzetgroei van 11,9 procent in het afgelopen boekjaar overtroffen de 73 geanalyseerde IT-dienstverleners zelfs licht hun prognose voor 2018 (11,6 procent). De verwachtingen voor 2019 en 2020 zijn iets voorzichtiger, maar nog steeds zeer positief: respectievelijk 10,6 en 10,8 procent.
De toonaangevende IT-dienstverleners
Investeringen in digitalisering en in de modernisering van IT-landschappen zijn in 2018 sterk gestegen, waardoor de top 25 van IT-advies- en systeemintegratiebedrijven in Duitsland hun binnenlandse inkomsten met 12,2 procent zagen stijgen tot 14,1 miljard euro. De gemiddelde omzetgroei van alle top 25 IT-adviesbureaus – gecorrigeerd voor aanzienlijke anorganische groei – bedroeg 12,3 procent. Zeven bedrijven slaagden er zelfs in hun omzet met meer dan 15 procent te verhogen. Dit betekent dat de top 25 hun vorig jaar gemaakte omzetprognoses voor 2018 exact hebben bevestigd.
Er zit nauwelijks beweging in de eerste plaatsen van de jaarlijks samengestelde “Lünendonk-lijst”: De marktleider blijft Accenture met een geschatte Duitse omzet van 2,25 miljard euro. Dit komt overeen met een stijging van 12,5 procent ten opzichte van 2017. T-Systems volgt op de tweede plaats met een geschatte omzet van 1,5 miljard euro met IT-consulting en systeemintegratie. Lünendonk raamt de totale inkomsten van T-Systems op dit gebied op 2,0 miljard euro. Dit is een stijging van 8,1 procent. In totaal behaalde T-Systems in het boekjaar 2018 een omzet van 6,9 miljard euro, inclusief IT-diensten zoals datacenterdiensten en clouddiensten.
Op de derde plaats staat IBM. Het bedrijf wist zijn Duitse omzet met IT-consulting en systeemintegratie met naar schatting 9,4 procent te verhogen tot 1,4 miljard euro. Met een zeer sterk zakenjaar en een daaruit voortvloeiende omzetstijging van naar schatting 14,1 procent zet Capgemini in Duitsland voor het eerst meer dan een miljard euro om en verkleint daarmee de achterstand op de tweede en derde plaats in de ranglijst aanzienlijk. Lünendonk voegt de IT-advies- en systeemintegratiebedrijven Itelligence AG en NTT Data Deutschland, die tot de Japanse NTT Group behoren, samen tot NTT Data. Hun geconsolideerde omzet steeg in 2018 met 7,6 procent tot 745,6 miljoen euro en betekent de vijfde plaats.
Top 10 systeemhuizen in het middensegment
Voor de 20 toonaangevende IT-consultancybedrijven in het middensegment was het afgelopen boekjaar net zo succesvol, met een gemiddelde omzetgroei van 13,8 procent. Zo konden zij hun marktaandeel verder vergroten ten opzichte van de 25 grootste IT-adviesbureaus, die statistisch gezien met een iets langzamer gemiddelde van 12,3% groeiden. Terwijl negen middelgrote IT-adviesbureaus in 2017 een totale omzet van meer dan 100 miljoen euro behaalden, waren er in 2018 al twaalf IT-adviesbureaus die de kaap van 100 miljoen euro omzet wisten te overschrijden. Lünendonk definieert IT-adviesbureaus met hoofdzetel in Duitsland en een omzet tot 500 miljoen euro als middelgroot. Als IT-adviesbureaus deel uitmaken van een groep, mogen zij bovendien maximaal 25 procent van hun omzet binnen de groep realiseren.
Het grootste Duitse middelgrote IT-adviesbureau is MHP met een totale omzet van 431,1 miljoen euro. Het IT-adviesbureau, dat zich richt op de auto-industrie, verdrong GFT van de eerste plaats met een omzetstijging van 33,7 procent. Als gevolg van de overname door de Franse ingenieursdienstverlener Assystems in 2018 is SQS niet meer vertegenwoordigd in de ranglijst. De IT-adviesbureaus Adesso, ESG, Materna en Senacor, die in 2017 achter SQS stonden, stegen daardoor elk één plaats in de huidige rangschikking, waarbij Adesso (+16,8%) en Senacor (+13,8%) binnen deze groep het sterkst groeiden. Met MHP, Adesso, ESG, Materna en Senacor zijn vijf van de 20 toonaangevende middelgrote IT-adviesbureaus ook vertegenwoordigd in de Lünendonk-ranking van de 25 toonaangevende IT-adviesbureaus in Duitsland.
Een gedetailleerde lijst van de top 10 dienstverleners op naam is te vinden in de afbeeldingengalerij. Indien systeemhuizen zoals Computacenter, Bechtle of Cancom ondanks hun hoge omzet niet in deze lijst worden vermeld, komt dit omdat volgens Lünendonk het aandeel van de dienstverlening niet meer bedraagt dan de 60 procent van de totale omzet die door het analistenhuis als basis wordt genomen. Zij genereren nog steeds het grootste deel van hun inkomsten met wederverkoop. Bovendien rapporteren niet alle systeemhuizen hun exacte inkomsten uit IT-diensten.
Ontwikkeling van het IT-budget
De omvang van de Duitse IT-dienstenmarkt voor 2018 wordt door brancheorganisatie Bitkom geschat op 39,9 miljard euro. In dit verband gaat Lünendonk ervan uit dat de binnenlandse omzet van de 73 IT-dienstverleners die zij analyseren, 24,7 miljard euro zal bedragen. Dit is ongeveer 63 procent van het door Bitkom verwachte volume.
“De IT-dienstenmarkt is in 2018 naar nieuwe hoogten gestegen. IT-dienstverleners kunnen verwachten dat de vraag naar externe diensten in de toekomst hoog zal blijven door een gebrek aan geschoolde arbeidskrachten en knowhow in hun klantenbedrijven om digitaliseringsstrategieën te ontwikkelen en uit te voeren,” verwacht Mario Zillmann, partner bij Lünendonk & Hossenfelder. “En deze zakelijke vooruitzichten worden grotendeels bevestigd door de investeringsplannen van de ondervraagde klantbedrijven.”
De deelnemers aan de studie willen vooral moderne bedrijfstoepassingen, een grotere automatisering van specialistische processen en de modernisering van IT als een solide basis voor digitale processen en bedrijfsmodellen. Dienovereenkomstig zegt 64 procent van de IT-besluitvormers in de gebruikersbedrijven dat zij hun investeringen zullen blijven richten op de uitrol van nieuwe softwaretoepassingen. Het tweede blok van de belangrijkste investeringsthema’s is de automatisering van kernbedrijfs- en IT-processen. Hier is 59 procent van plan om in 2019 en 2020 te investeren in de automatisering van dergelijke bedrijfsprocessen.
Elk tweede bedrijf zal een aanzienlijk deel van zijn IT-budget bestemmen voor de automatisering van IT-processen. IT-modernisering zet de trend van de afgelopen jaren voort, zoals de migratie van on-premise applicaties naar de cloud. Voor 45 procent van de bedrijven staan investeringen in de modernisering van hun softwaretoepassingen en IT-infrastructuur nog steeds “zeer veel” tot “sterk” op de agenda. En maar liefst 31 procent is van plan meer uit te geven aan het bouwen van cloudplatforms om nieuwe bedrijfsmodellen en innovatie mogelijk te maken.
Verandering in contacten en wendbaarheid
In de klantbedrijven zijn de contacten voor de IT-dienstverleners aan het veranderen. Terwijl dat vroeger de CIO’s waren, werken zij nu steeds meer rechtstreeks met de bedrijfsafdelingen samen – en de trend is stijgend. Met name de gespecialiseerde diensten reageren op de druk om te innoveren door in digitale technologieën te investeren. Terwijl de orders van de gespecialiseerde afdelingen in 2017 34 procent bedroegen, steeg hun aandeel in 2018 tot ongeveer 38 procent van de omzet van de aanbieders. “De vraag van de gespecialiseerde afdelingen zal blijven toenemen naarmate meer en meer operationele kernprocessen, zoals productie, supply chain en verkoop, naar de cloud worden verschoven en met behulp van digitale innovaties worden gemoderniseerd”, is Zillmann stellig.
Daarnaast worden digitaliseringsprojecten steeds agileer door het gebruik van methoden als Scrum of DevOps. De ondervraagde gebruikersbedrijven voeren reeds elk derde IT-project op een agile manier uit. Agile-methoden worden bijzonder vaak gebruikt bij softwareontwikkeling en de modernisering van legacys. In 2019 verwachten de ondervraagde bedrijven dat het aandeel van projecten dat op een agile manier wordt uitgevoerd, zal stijgen tot 38,2 procent.
Elk vijfde project niet afgerond
Klanten plannen meer IT-projecten, maar het aantal daadwerkelijk gerealiseerde projecten is beperkt. Slechts 14 procent van de ondervraagde gebruikersbedrijven slaagde erin alle projecten te voltooien. “Het is waar dat IT-projecten die steeds opnieuw worden opgestart, om verschillende redenen niet meer worden voortgezet”, zegt Mario Zillmann. “Maar het feit dat in 31 procent van de bedrijven ongeveer één op de vijf IT-projecten niet werd voltooid, was zelfs voor ons een verrassing.”
Het gebrek aan geschoolde werknemers maakt de uitvoering moeilijker. Vooral omdat de technologische know-how niet alleen ontbreekt bij de gebruikers, maar ook bij de IT-dienstverleners. Zij zeiden dat zij sommige van hun projectaanvragen moesten afwijzen wegens een gebrek aan geschoolde arbeidskrachten. Zo is er vraag naar specialisten als datawetenschappers, cloud- en beveiligingsexperts en softwareontwikkelaars.
Bovendien is er een tekort aan SAP-specialisten voor de komende transformatieprojecten naar de nieuwe ERP-versie S/4, met name onder middelgrote gebruikersbedrijven en IT-dienstverleners. Aangezien SAP het einde van het onderhoud voor de huidige ERP-versie voor 2025 heeft aangekondigd, hebben SAP-klanten niet veel tijd meer voor de systeemomschakeling, en wordt er soms wanhopig gezocht naar deskundig personeel.
Maar dit is niet de enige reden voor onvoltooide ondernemingen. Klanten hebben vaak een groot aantal projecten tegelijk lopen, waardoor een conflict ontstaat tussen het beschikbare budget en de prioritering van de belangrijkste projecten. Anderzijds wordt de inspanning vaak verkeerd ingeschat, zodat de oorspronkelijke business case niet meer rendeert.
“De IT-dienstenmarkt ondergaat een enorm veranderings- en aanpassingsproces,” vat Zillmann samen. “Digitale projecten vereisen steeds vaker end-to-end implementatie, d.w.z. een combinatie van creatieve en ontwerpdiensten voor de ontwikkeling van digitale producten en merken met IT-gerelateerde implementatiediensten, zoals gegevensbeheer, agile softwareontwikkeling en implementatie van de digitale producten en softwaretools in de proces- en IT-wereld.”
Commentaar: Goed voor grote dienstverleners, slecht voor kleine
In het verleden werd IT gezien als een enabler, tegenwoordig maakt het deel uit van het kernproduct, vooral als je kijkt naar de auto-, verzekerings- en bankindustrie. De digitale transformatie en nieuwe bedrijfsmodellen stuwen de vraag. Ook al kunnen grote gebruikersbedrijven het zich veroorloven in toenemende mate hun eigen IT-competenties op te bouwen door zogenaamde “insourcing van strategische technologische onderwerpen”, zoals Lünendonk het omschrijft, de meerderheid blijft afhankelijk van externe IT-dienstverleners. Dieter Loewe, Chief Client Officer bij NTT Data, kan dan ook rustig stellen: “Er is genoeg business voor ons allemaal.”
Maar volgens Rüdiger Azone, ECO van Pentasys, “kunnen zelfs de grote dienstverleners de prijsdruk alleen het hoofd bieden door offshoring. Vooral omdat klanten momenteel de neiging hebben hun leveranciers te consolideren.”
De arbeidsmarkt voor IT-deskundigen lijkt leeg te zijn en sollicitanten gaan eerder naar de grote IT-dienstverleners, aldus Lünendonk. Gezien dit feit liggen de grote IT-huizen voor. Zij kunnen scoren met geschoolde arbeidskrachten in binnen- en buitenland en zullen dus zeer waarschijnlijk verdere aandelen van de ongeveer 40 miljard Duitse IT-markt overnemen van de kleinere IT-huizen.