Juridische randvoorwaarden voor Industrie 4.0

Een nu gepresenteerde referentiearchitectuur is bedoeld om inzicht te geven in de juridische risicogebieden van de Industrie 4.0-waardeketen en de mogelijke rechtsgebieden die daarbij betrokken zijn. Dit laat zien: Het onderwerp is ingewikkeld.

“Ju-RAMI 4.0” klinkt ingewikkeld – en dat is het ook. Op basis van het “Referentiearchitectuurmodel Industrie 4.0” (afgekort RAMI 4.0 (PDF)), dat de Duitse federatie van elektrische en elektronische fabrikanten en partners in april van dit jaar hebben gepresenteerd, is er nu een referentiearchitectuur over de juridische (Ju)-aspecten van Industrie 4.0.

Terwijl de bedenkers van RAMI 4.0 streefden naar een grotere standaardisering van Industrie 4.0, werpt de Ju-RAMI 4.0 referentiearchitectuur, gepresenteerd door het BMWi-gefinancierde technologieprogramma “Autonomik für Industrie 4.0”, licht op juridische risicogebieden. Het model is bedoeld om de gebruikers in staat te stellen gevaren te classificeren. Zelfs juridische leken, zoals projectontwikkelaars, moeten in staat zijn te beoordelen waarmee zij bij projecten rekening moeten houden. De architectuur is bedoeld als een eerste oriëntatiekader, bijvoorbeeld om juridische leemten op te sporen en oplossingen te vinden.

Ju-RAMI 4.0 bestaat uit een driedimensionaal coördinatenstelsel dat de belangrijkste rechtsgebieden en de juridische risicogebieden moet bevatten. De lagen, als eerste as van het coördinatenstelsel, dienen om concrete juridische risicogebieden, schade en gevaren weer te geven die zich kunnen voordoen in het gehele, door een netwerk verbonden Industrie 4.0-waardecreatieproces. De actoren worden in kaart gebracht op de tweede as. Op de derde as, ten slotte, staan de rechtsgebieden die het rechtskader vormen voor de afzonderlijke risicogebieden.

Vanaf volgend jaar zal Ju-RAMI 4.0 beschikbaar zijn als interactieve versie. Aanpassingen zijn daarna blijkbaar niet uitgesloten, want de initiatiefnemers spreken van een “versie 1.0”.