Doc of Pdf, Jpg of Png? Hoe kiest u het meest geschikte formaat

Het kiezen van welk formaat u een document of afbeelding opslaat en verstuurt is heel eenvoudig en hangt af van hoe u het wilt gebruiken. Dit is wat u moet overwegen

We behandelen elke dag tientallen bestanden. Een programma, een word document, een afbeelding. Elk heeft een naam, een punt en een soort korte afkorting. Dit wordt een extensie genoemd en wordt gebruikt om het type bestand te identificeren dat wordt gedownload en opgeslagen op de PC.

Begrijpt u niet waar we het over hebben? Laten we een voorbeeld nemen. Je zoekt een document – een Word bestand is goed – en kijkt naar de naam. U zult merken dat het bestand de volgende extensie heeft: .doc. Dit is een formaat dat eigendom is van Microsoft en wordt gebruikt om alle bestanden die tekst bevatten te “classificeren”. Nu dit punt is opgehelderd, gaan we verder. Niet alle bestanden hebben één enkel formaat. Laten we beelden bekijken. U bent vast wel eens JPG’s of PNG’s tegengekomen. Afhankelijk van welk type u kiest, zal de foto andere kenmerken hebben.

Elk bestand heeft dus een bepaald formaat. Maar welke moeten we kiezen? Dat hangt af van de manier waarop het bestand zal worden gebruikt. Is het beter om een document in doc- of pdf-formaat op te slaan en te verzenden?

Doc en PDF

De meeste mensen gebruiken het doc- of docx-formaat (een extensie die wordt gebruikt door de nieuwste versies van Microsoft Word) en PDF om documenten op te slaan en te verzenden. Het eerste heeft het voordeel dat de ontvanger van het bestand wijzigingen kan aanbrengen. Helaas is het bij dit type formaat niet mogelijk de bijlage rechtstreeks vanuit de browser te openen. En als u Office niet online gebruikt, kunt u het document alleen lezen door het naar uw computer te downloaden. Bovendien worden mensen gedwongen Microsoft Word of een compatibel programma te installeren.

Het PDF-formaat, dat staat voor Portable Document Format, zoals u ook kunt raden aan de Engelse naam, is zo ontworpen dat iedereen een bestand kan lezen. Bovendien hoeft het per e-mail ontvangen document niet op uw computer te worden gedownload, aangezien het rechtstreeks vanuit elke browser kan worden gelezen.

Welke moet u gebruiken? Dat hangt ervan af. Wilt u er zeker van zijn dat het bestand voor iedereen leesbaar is en de oorspronkelijke opmaak behoudt? Sla het op als een PDF. Aan de andere kant, als u wilt dat de persoon die het document ontvangt wijzigingen aanbrengt, is het beter om het doc-formaat te gebruiken.

JPG en PNG

Een andere twijfel draait om het formaat van afbeeldingen. Het meest gebruikelijke en meest gebruikte formaat is JPEG, omdat de kenmerken ervan het gemakkelijk maken om foto’s op te slaan, te verzenden en te delen. De .jpg-extensie comprimeert het bestand (en dus de grootte) zonder de oorspronkelijke kwaliteit ervan aan te tasten. Het formaat is echter niet zo perfect. Neem een afbeelding opgeslagen in JPEG (ter informatie, de volledige naam is Joint Photographic Experts Group) en vergroot deze. U zult merken dat er schaduwen verschijnen aan de randen. Dit is te wijten aan het compressiesysteem dat door het formaat wordt gebruikt. Bovendien verliest de foto aan kwaliteit naarmate het bestand meermaals wordt opgeslagen.

Het PNG-formaat, dat staat voor Portable Network Graphics, zorgt ervoor dat de foto zijn oorspronkelijke resolutie behoudt, ongeacht hoe vaak hij wordt opgeslagen. Bovendien is er geen spoor van het vervelende schaduweffect op een PNG-afbeelding. En dat is nog niet alles. Het formaat ondersteunt transparantie, wat betekent dat de afbeelding gemakkelijk op een andere achtergrond kan worden gebruikt. Het enige nadeel is dat, in tegenstelling tot het JPEG-formaat, een foto opgeslagen in PNG zwaarder is.

Welke van de twee formaten moet ik gebruiken? Nogmaals, dit hangt af van het gebruik. Een PNG-afbeelding garandeert een hogere kwaliteit door het gebruik van een verliesloze compressiemethode. Bovendien is het meer geschikt als u het bestand meerdere malen moet bewerken en opslaan. Het JPEG-formaat daarentegen biedt een aanvaardbare resolutie en is vooral lichter.