Hoe je smartphone sneller oplaadt en je batterij spaart

Om je smartphone snel op te laden hoef je maar een simpele truc te kennen: zet de vliegtuigmodus aan. Zo doe je dat op Android en iOS

De nieuwste grens waar smartphonefabrikanten hun investeringen op richten is supersnel opladen. De meeste toestellen uit het topgamma op de markt kunnen de batterij in iets meer dan een uur tot anderhalf uur opladen, maar het is de bedoeling de wachttijd nog verder te verkorten. Xiaomi heeft een 100W-lader ontwikkeld waarmee de smartphone in iets minder dan twintig minuten kan worden opgeladen, terwijl Vivo, een ander Chinees bedrijf, een lader heeft gepresenteerd die slechts dertien minuten nodig heeft om 100% autonomie te bereiken. Deze technologieën hebben echter een groot probleem: ze verkorten de levensduur van de batterij en verhogen de temperatuur van de interne componenten. Dus wat kunt u doen om uw smartphone sneller op te laden?

Er is een eenvoudige truc die maar weinig mensen kennen om uw mobiele telefoon in korte tijd op te laden zonder de lithiumbatterij te beschadigen: activeer de vliegtuigmodus. Zoals de naam al aangeeft, is de vliegtuigmodus ontwikkeld om te worden geactiveerd wanneer u in de lucht bent: het mobiele netwerk, Wi-Fi en Bluetooth worden uitgeschakeld om conflicten met de boordsystemen te voorkomen. Deze modus is echter ook zeer nuttig in andere gevallen: als u niet gestoord wilt worden, als uw telefoon vergrendeld is en ook om de batterij sneller op te laden. Hier leest u hoe.

Vliegtuigmodus, hoe laadt u de batterij van uw smartphone sneller op

Zoals hierboven vermeld, is de truc om het opladen van uw mobiele telefoon te versnellen door de vliegtuigmodus te activeren voordat u de oplader aansluit. Dit kan zowel op Android-smartphones als iPhones: open gewoon de Instellingen en activeer de toggle naast Vliegtuigmodus.De reden waarom het opladen sneller gaat in vliegtuigmodus is heel eenvoudig: de smartphone verbruikt geen batterijvermogen om verbinding te maken met Wi-Fi of antennecellen, en ontvangt geen meldingen van sociale apps. Zelfs als ze op de achtergrond actief zijn, verbruiken WhatsApp, Facebook en Instagram geen stroom.

Met de vliegtuigmodus verbruikt het toestel niet alleen minder stroom, maar hoef je zelfs geen snelladen te gebruiken om de boel te versnellen. Dit waarborgt de levensduur van de batterij: een te hoog voltage verhoogt de interne temperatuur van het toestel en vermindert de levensduur van de batterij. Denk eraan, voordat u uw smartphone oplaadt, zet u de vliegtuigmodus aan.