Wat mAh betekent en hoe lang de batterij van uw gsm meegaat

De afkorting “mAh” geeft de hoeveelheid energie aan die de batterij van de smartphone opslaat. Dit is wat het betekent en waarom het belangrijk is

Eén van de dingen waar smartphonefabrikanten het meest de nadruk op leggen is de batterijcapaciteit, uitgedrukt in “mAh”. mAh betekent “milliAmpereHour”, d.w.z. hoeveel milliAmpere de batterij kan leveren per tijdseenheid, d.w.z. in één uur. In een notendop, dit is hoeveel elektriciteit de batterij kan opslaan.

Aangezien moderne smartphones nu bijna net laptops zijn en een hoog stroomverbruik hebben, is het duidelijk dat hoe meer mAh een batterij heeft, hoe langer de batterij van de smartphone meegaat. Maak echter niet de fout om een smartphone alleen te beoordelen op de mAh van de batterij, anders loop je het risico dat je de smartphone koopt met de ‘meeste batterij’ zonder dat dit zich vertaalt in ‘meer batterijduur’. In feite gaan de hoeveelheid energie in een batterij en de actieradius alleen hand in hand als andere factoren gelijk zijn. Met andere woorden: smartphone A kan een langere batterijduur hebben dan smartphone B, ook al heeft hij een batterij met minder mAh dan laatstgenoemde. Hoe is dit mogelijk?

Wat is van invloed op de levensduur van de batterij van een smartphone

Smartphonefabrikanten staan al enkele jaren niet meer toe dat de batterij wordt vervangen: deze zit in het toestel ingebouwd en kan niet worden vervangen. De keuze van de batterij wordt daarom gemaakt op basis van één belangrijke parameter: hoe lang het apparaat meegaat bij “gemiddeld” gebruik. In de praktijk rusten smartphonefabrikanten een batterij uit met de minimaal noodzakelijke capaciteit om de telefoon de nacht door te laten komen. En het is gemakkelijk te berekenen, omdat ze precies weten hoeveel stroom hun toestel verbruikt. Een smartphone met een 6-inch scherm zal bijvoorbeeld redelijk wat meer stroom verbruiken dan een smartphone met een 4-inch scherm. Een met 8 GB RAM zal meer stroom verbruiken dan een met slechts 4 GB. Een apparaat met een hoogfrequente SoC zal meer stroom verbruiken dan een apparaat met een laagfrequente SoC, enzovoort.

De optimalisatiefactor

Er is nog iets om rekening mee te houden: software-optimalisatie. Er zijn vrijwel identieke smartphones, die in theorie evenveel stroom zouden moeten verbruiken en evenveel mAh aan batterijvermogen zouden moeten hebben, maar die een heel verschillende batterijduur hebben. Dit is te danken aan de optimalisatie van het besturingssysteem en de UI door de fabrikant, die een groot verschil kan maken en ons aan het eind van de nacht tot wel 60-120 minuten meer batterijduur kan opleveren. Als een smartphone zeer zware software heeft, met veel toepassingen die op de achtergrond draaien, is het logisch dat de hardware meer zal werken (en verbruiken). Hetzelfde toestel, maar met “lichtere” software, zal minder stroom verbruiken. Dit is de reden waarom de batterij van een smartphone na een software-update aanzienlijk langer of korter mee kan gaan dan voorheen.