Wat is project spartaans?

Project Spartan is de codenaam voor een webbrowser die is geïntroduceerd in het Windows 10-besturingssysteem van Microsoft en die het bedrijf heeft gemaakt om uiteindelijk de eerbiedwaardige Internet Explorer-webbrowser te vervangen.

Microsoft heeft de Project Spartan-browser ontwikkeld om meer gestroomlijnd en sneller te zijn dan IE en om compatibel te zijn met een breed scala aan computers en apparaten en speciaal gebouwd voor het meer gemoderniseerde web.

Enkele van de functies van Project Sparta omvatten ingebouwde ondersteuning voor Cortana, de spraakgestuurde intelligente assistent-technologie van Microsoft; mogelijkheden voor “inkt” (schrijven of typen rechtstreeks op een webpagina) via integratie met Microsoft OneNote en vervolgens deze notities of opmerkingen met anderen delen via e-mail of een sociaal netwerk; en leeslijsten en leesweergaven voor een meer georganiseerde, efficiënt beheerde benadering van surfen op het web.

Compatibiliteit met door Internet Explorer ontworpen websites

Project Spartan is ontwikkeld om compatibiliteit te garanderen met bestaande websites die zijn ontworpen voor Internet Explorer door de Internet Explorer 11-engine dynamisch te laden voor oudere websites wanneer dat nodig is, terwijl wordt gekozen voor de nieuwe Project Spartan-rendering-engine bij het laden van meer gemoderniseerde websites.

Gebruikers die geïnteresseerd waren in een voorproefje van Project Spartan, kregen de mogelijkheid om de nieuwe browser te downloaden als onderdeel van een bijgewerkte Windows 10 Technical Preview-release die in maart 2015 beschikbaar werd gesteld, voorafgaand aan de officiële release van het besturingssysteem later in hetzelfde jaar.

Project Spartan wordt Microsoft Edge

In april 2015 kondigde Microsoft aan dat Project Spartan officieel Microsoft Edge zou heten. Microsoft Edge is de enige browser in Windows Phone 10 en de standaardbrowser in Windows 10, met Internet Explorer 11 beschikbaar voor het presenteren van oudere websites.