Windows 10: één voor allen

Microsoft wil het iedereen naar de zin maken met Windows 10: Het moet net zo gemakkelijk te gebruiken zijn op desktop-pc’s als op tablets of 2-in-1-apparaten. En ze nemen de feedback van klanten serieus.

Het Startmenu is terug. Voor veel Windows-gebruikers is dit waarschijnlijk de belangrijkste vernieuwing in Windows 10. Windows 8, met zijn startscherm in tegelvorm en bediening via veegbewegingen, was in de eerste plaats bedoeld voor computers met aanraakschermen. Het traditionele Windows-bureaublad bestond slechts als een van de vele toepassingen. Met Windows 10 heeft Microsoft echter niet gewoon het oude Windows 7-startmenu teruggebracht. Het nieuwe startmenu is een synthese van het startmenu en de tegelinterface met live tiles. Moderne apps zijn ook beschikbaar in Windows 10, maar op computers met muis en toetsenbord nemen ze niet langer het hele scherm in beslag, maar verschijnen ze in vensters zoals conventionele desktopprogramma’s. Strikt genomen is er niet slechts één bureaublad, maar meerdere. Voor Windows 10 heeft Microsoft het concept van virtuele desktops overgenomen, dat al lang gebruikelijk is in Linux. Zo kan bijvoorbeeld een achtergrondtaak zoals het kopiëren van grote bestanden in Verkenner worden uitbesteed naar een afzonderlijke virtuele desktop, terwijl er tegelijkertijd een wordt gebruikt voor een Office-programma. Er is een aparte knop in de taakbalk om nieuwe virtuele desktops op te roepen en ertussen te schakelen.

Aanpasbaar Windows

Op tablets of 2-in-1-computers met een los toetsenbord gedraagt Windows 10 zich als Windows 8.1: het startmenu wordt het startscherm, apps en bureaubladprogramma’s nemen het hele scherm in beslag of delen het scherm in een gesplitste schermmodus. In het geval van 2-in-1-apparaten wordt Windows 10 zelfs verondersteld zelf te herkennen of de computer als tablet of als notebook wordt gebruikt en schakelt dienovereenkomstig. Microsoft noemt deze mogelijkheid Continuum Mode. Natuurlijk kan het ook worden gedeactiveerd als u liever handmatig schakelt. Er zal waarschijnlijk geen desktop zijn op nieuwe Windows 10-tablets met een diagonaal van minder dan acht inch. Zeven-inch tablets met Windows 8.1 krijgen daarentegen een volledig Windows 10.

Het Actiecentrum vervangt de Charmsbalk van Windows 8. Het biedt niet alleen knoppen voor snelle toegang tot functies als de tabletmodus, WLAN-instellingen of systeeminstellingen, maar toont ook systeemberichten of meldingen die ook afkomstig kunnen zijn van apps als Skype, Facebook of het e-mailprogramma. Het is vergelijkbaar met het Notification Centre van Windows Phone 8.1.

Cortana komt naar de pc

Cortana is een andere aanwinst van het huidige smartphone Windows. De digitale assistent met spraakherkenning verwerkt zoekopdrachten, kan u herinneren aan afspraken en verzamelt informatie op basis van uw interesses. Cortana is nog niet actief in de huidige Duitse preview van Windows 10. Overigens heeft Microsoft de naam overgenomen van de Halo games. Cortana is daar een AI die de speler bijstaat.

De codenaam Spartan voor de volgende generatie van de webbrowser is ook ontleend aan Halo. Het zal waarschijnlijk een aanvulling zijn op een meer geavanceerde Internet Explorer. Spartan is nog niet opgenomen in de huidige Windows 10 testversie. U kunt de nieuwe render engine alleen activeren in Internet Explorer, dat ook Spartan gebruikt. De nieuwe browser kan indien nodig ook de IE11-motor activeren. Microsoft heeft al enkele Spartaanse functies gedemonstreerd, waaronder Cortana-ondersteuning en de mogelijkheid om geannoteerde fragmenten van webpagina’s te delen. Pen-invoer wordt ook hier ondersteund. Daarnaast moet een nieuw extensiesysteem de vorige ActiveX-technologie vervangen.

Een gratis upgrade van Windows 8.1, Windows 8 en Windows 7 SP1 moet zorgen voor een snelle verspreiding van Windows 10. Het is mogelijk binnen een jaar na de release van Windows 10 en is geldig voor de hele levensduur van de computer. Daarnaast wil Microsoft Windows 10 blijvend uitbreiden met nieuwe functies.

Windows 10 Preview zelf uitproberen

Diegenen die de Windows 10 Technical Preview zelf willen uitproberen, kunnen zich hiervoor registreren op insider.windows.com. Dan kunt u een ISO-bestand downloaden met de Windows 10 preview of een pc met Windows 7 of 8 rechtstreeks bijwerken. De preview mag niet worden geïnstalleerd op computers die productief worden gebruikt. Het is daarvoor niet stabiel genoeg en er worden veel telemetriegegevens naar Microsoft gestuurd. Windows 10 kan nog niet worden geïnstalleerd op tablets die Windows laden vanuit een gecomprimeerde image (WIMBoot). Gabriel Aul, manager voor het Insider-programma bij Microsoft, heeft echter op Twitter laten weten dat die mogelijkheid er binnenkort wel zal komen.

De volgende preview: Windows 10 voor telefoons

Een Windows 10 Technische Voorvertoning voor telefoons is sinds half februari ook beschikbaar via het Insider-programma. Het is echter nog veel meer onafgewerkt dan de Windows 10 preview voor pc’s en draait alleen op een paar Lumia-modellen. Er zijn hacks om de pre-release op andere Lumias te installeren, maar dat is nog riskanter.

Ondanks alle ruwe randjes laat de preview al zien in welke richting de ontwikkeling van smartphone Windows gaat. Het Actiecentrum zal worden uitgebreid met nog meer DeepL-toegangsfuncties, naar analogie van de pc Windows 10. De meldingen in het Actiecentrum zullen interactief worden. De instellingen, tot nu toe gewoon een ongeordende lange lijst, zullen worden onderverdeeld in categorieën. Tekstinvoer via spraakherkenning wordt in alle invoervelden ondersteund. Cortana is op dezelfde codebasis geplaatst als in de pc Windows 10. Door de aanpassing van de codebasis werken sommige dingen die onder Windows Phone 8.1 nog wel mogelijk waren, zoals VPN, voorlopig niet meer. De stabiliteit laat nog veel te wensen over. Ook de nieuwe Office-versie in de vorm van universele apps ontbreekt nog. Om deze reden moet de preview niet worden geïnstalleerd op smartphones die productief worden gebruikt.