Het wordt steeds moeilijker om een PS5 te kopen

De PlayStation 5 heeft alle vorige verkooprecords al verbroken, maar hij had nog veel meer verkocht kunnen worden zonder de chipcrisis: hoe zal het aflopen tussen nu en maart 2022

Er zijn gamers die al precies een jaar proberen een PS5 voor een “normale” prijs te kopen. Sony’s next-gen console werd op 12 november 2020 gelanceerd, maar sindsdien is hij moeilijk te koop. Er waren er te weinig van beschikbaar, te veel aasgieren die ze oppotten om ze vervolgens tegen krankzinnige prijzen te verkopen op eBay, Amazon en andere online winkels.

Dag, 12 maanden later, is de situatie niet veel beter. Volgens Bloomberg heeft Sony zelf zijn ramingen voor tegen eind maart 2022 geproduceerde en verkochte eenheden verlaagd. Bloomberg ontving deze informatie van een bron die verzocht om geheim te blijven, gezien de repercussies van nieuws als dit op de aandelen van Sony op de belangrijkste beurzen ter wereld. Laten we duidelijk zijn: PlayStations 5 verkopen als warme broodjes, maar het is brood dat schaars is door de chipcrisis. Uit de laatste officiƫle cijfers, bijgewerkt tot begin oktober 2021, blijkt zelfs dat Sony erin geslaagd is om 11,95 miljoen eenheden te produceren en te verkopen.

Hoeveel PS5’s ontbreken

Al bijna 12 miljoen eenheden in minder dan 12 maanden is een groot aantal, maar het is niet het aantal dat Sony verwachtte te kunnen produceren en dus verkopen. Als gevolg hiervan, zo meldt Bloomberg, zijn de verkoopramingen tot eind maart 2022 verlaagd van de eerdere 16 miljoen naar de huidige 14,8 miljoen.

Zowat 1,2 miljoen PlayStations ontbreken, en evenzoveel would-be kopers zullen moeten wachten tot ze de kostbare console in handen kunnen krijgen.

Waarom Sony de PS5 niet kan maken

De PS5 is een juweel van technologie, met extreem complexe en krachtige hardware binnenin. In een Sony PlayStation 5 zit zo’n beetje het beste van de componenten die vandaag de dag (niet) verkrijgbaar zijn: een Zen 2-processor die speciaal voor de console is gemaakt door AMD, 16 GB RAM, een SSD-schijf (geheugenchip) van 825 GB.

Dit zijn allemaal componenten die al maanden moeilijk te vinden zijn op de markt, als gevolg van de lockdowns in het Verre Oosten vorig jaar, de huidige beperkingen als gevolg van de nasleep van Covid, en de repercussies van dit alles op de logistiek.

Het is echter niet alleen Sony dat met dergelijke problemen kampt: Nintendo bijvoorbeeld heeft enkele dagen geleden officieel moeten maken dat de productie van zijn Switch-console wordt teruggeschroefd: 1,5 miljoen stuks minder tussen nu en eind maart 2022. De lancering van de door Valve geproduceerde draagbare console Steam Deck is daarentegen gewoon met twee maanden uitgesteld.