Wat is een JXR-bestand?

Toen het jxr-formaat werd geïntroduceerd, was de naam nog “HD Photo” of “Windows Media Photo” (2006), vandaar dat de achtervoegsels “.hdp” en “.wdp” nog steeds op grote schaal worden gebruikt en gangbaar zijn. Met de presentatie van Windows Vista kwam JXR eindelijk op de markt. In samenwerking met de Joint Photographs Expert Group is het later (2009) JPEG XR geworden. Microsoft stelt het formaat gratis ter beschikking, zodat het door elke gebruiker kan worden toegepast.

Vele moderne toepassingen kunnen dit soort afbeeldingen rechtstreeks of via plug-ins openen, zoals Photoshop, Corel PaintShop Pro, Gimp of Irfan View. Dit geldt echter niet voor de gewone browsers. Alleen Internet Explorer ondersteunt het formaat, zodat de verspreiding ervan op internet te verwaarlozen is.

Als er problemen zijn met het openen ervan, is het een goed idee om in de bestandsdialogen van grafische programma’s te controleren of er “.hdp”- en “.wdp”-bestanden zijn en deze een andere naam te geven. Een andere mogelijkheid is om het bestand rechtstreeks naar de werkruimte van de gebruikte software te slepen.

Licenties

De JEPG XR-standaard bevat diverse gepatenteerde technieken van Microsoft. De softwarefabrikant zegt echter plannen te hebben om de specificaties als onderdeel van de Microsoft Open Specification Promise uit te voeren om een brede verspreiding en standaardisatie van het formaat te bereiken. Om die reden wordt het formaat niet alleen gratis aangeboden, Microsoft wil ook afzien van rechtszaken wegens mogelijke octrooi-inbreuken.