Hoe werkt een Smart TV?

Smart TV’s, of internet TV’s, zijn nu in ieders huis, maar hoe werken ze? Ontdek alle extra functies dankzij de internetverbinding.

Weten wat een Smart TV is en hoe hij werkt, is tegenwoordig bijna een must. Bijna iedereen heeft nu een “smart TV” die geleidelijk de traditionele TV vervangt, en die niet alleen nuttig is om te kijken naar wat de verschillende omroepen uitzenden. Een Smart TV heeft veel verschillende functionaliteiten, en het is nu mogelijk om dingen te doen die tien jaar geleden nog moeilijk voor te stellen waren. Het is geen toeval dat deze apparaten kunnen worden aangesloten op het internet, en dat ze toegang geven tot inhoud die rechtstreeks van het netwerk wordt gehaald, alsof ze een effectief verlengstuk zijn van smartphones, tablets of pc’s.

Wat is een Smart TV

Zoals u misschien al geraden had, is een Smart TV dus een televisie die verbinding kan maken met het netwerk, en die ook gekenmerkt wordt door de aanwezigheid van een besturingssysteem. Hierdoor kan de TV verschillende – al dan niet meer canonieke – functies vervullen en een veel hoger niveau van gebruikersinteractie bieden. Verrassend genoeg kunnen deze apparaten worden beschouwd als echte “huiskamercomputers” met complete OS’en – zoals AndroidTV – en diverse toepassingen. Met één klik kunnen we apps downloaden zoals Netflix, YouTube en Spotify, een website bezoeken, toegang krijgen tot de foto’s en video’s die we via ons wifi-netwerk hebben gedeeld, of zelfs een interface met onze mobiele telefoon tot stand brengen en een spel starten. Dat gezegd hebbende, het “profiel” van een Smart TV en hoe het werkt zou nu duidelijker en meer directe informatie moeten zijn.

Smart TV: hoe het werkt en hoe het verbinding maakt met het internet

Om apps naar een Smart TV te kunnen downloaden, hebben we natuurlijk een internetverbinding nodig, die ons in staat stelt om ze gratis te downloaden. De eerste generatie smart tv’s waren alleen uitgerust met een ethernetkabel, terwijl de meeste van de beste smart tv’s die er zijn, beschikken over connectiviteit via Wi-Fi. Als uw netwerk beveiligd is met een wachtwoord, moet u natuurlijk het wachtwoord invoeren om de Smart TV verbinding te laten maken en te laten browsen.

Hoe dan ook, hoewel dit proces varieert afhankelijk van het model, maakt het over het algemeen deel uit van de initiële set-up van de TV, die tijdens de installatie volledig begeleid wordt en zelfs voor de meest beginnende gebruiker eenvoudig is. Als alternatief kunnen we klikken op de knop Instellingen op de afstandsbediening en het item Netwerkverbinding selecteren, en vervolgens de optie Wi-Fi-verbinding selecteren in het paneel. Op dat moment drukt u op de knop Activeren om te beginnen met scannen naar beschikbare netwerken in de buurt.

Smart TV: apps om te downloaden

Nu we een paar basisstappen hebben genomen om te definiëren wat een Smart TV is en hoe deze werkt, kunnen we ons richten op wat objectief gezien de beste apps zijn om naar onze TV te downloaden. De belangrijkste zijn fysiologisch gericht op entertainment, te beginnen met YouTube, het beroemde platform van Google voor het delen van video’s dat hier met al zijn functies actief is op pc’s, tablets en smartphones. Er is ook alle muziek op aanvraag van Spotify, evenals de vele bestaande streamingdiensten, van Netflix tot Amazon Prime Video, via de meest recente Disney+ van Mickey Mouse en onze eigen Premium Online onder het merk Mediaset en RaiPlay. Tot slot worden sociale netwerken ook ondersteund op Smart TV dankzij dezelfde apps die al bekend zijn op andere toestellen.