Deze dieren zijn in 2021 uitgestorven verklaard

Het gaat vooral om vogels, die ernstig bedreigd worden door de klimaatverandering: 22 diersoorten zijn in 2021 uitgestorven verklaard

De klimaatcrisis brengt de aarde, het ecosysteem en al haar bewoners ernstig in gevaar. Dit is inclusief dieren. Ze worden vaak gedwongen zich aan te passen, waardoor ze kleiner worden. Ze worden vaak ziek, en honderden van hen sterven. Vaak, en dat is veel ernstiger, sterven ze uit.

Uitgestorven dieren in 2021

In de Verenigde Staten alleen al zijn er 22 diersoorten en één plantensoort. Sommige, zoals de Hemignathus hanapepe, een mollige gele Hawaïaanse vogel, zijn al meer dan een eeuw niet meer in het wild gezien. Nu zullen ze allemaal van de lijst met bedreigde soorten naar de lijst met uitgestorven soorten moeten worden verplaatst.

Op de lijst staat een groot aantal vogels: er zijn nu minstens 3 miljard vogels minder in het Amerikaanse luchtruim dan in 1970. De ivoorsnavelspecht, de Kauai Moho, de Kauai Grote Lijster, de Poo Uli, voor het laatst gezien in 2004, en vele anderen zijn uitgestorven verklaard.
Er is ook een vleermuis, die de Guam Flying Fox wordt genoemd. Er zijn vissen, zoals de kleine St Mark’s Gambusia of de Noturus Trautmani. En dan zijn er nog zes verschillende soorten mosselen. Zoals gezegd is er ook een plant, Phillostegia glabra.

Sommige van deze verliezen waren volgens de wetenschappers niet onvermijdelijk, integendeel: “uitstervingsprocessen zijn voorspelbaar en omkeerbaar”, verklaart Tierra Curry, een biologe die zich bezighoudt met de studie van bedreigde diersoorten.

Er sterven steeds meer dieren uit

Volgens een rapport van de Verenigde Naties uit 2019 is het tempo waarin soorten uitsterven vandaag de dag tientallen tot honderden keren hoger dan in de afgelopen tien miljoen jaar. De schuldigen zijn de vernietiging van natuurlijke habitats, uitbuiting van dieren, de vestiging van invasieve soorten, klimaatverandering en vervuiling: in één woord, de mens.

Sinds 1500 zijn 680 gewervelde diersoorten uitgestorven verklaard: 150 daarvan alleen al in de Verenigde Staten, hoewel gevreesd wordt dat het er veel meer kunnen zijn. In 2021 verklaarde de Amerikaanse Fish and Wildlife Service de 23 hierboven genoemde soorten uitgestorven.

In de Verenigde Staten bestaat, net als in veel andere landen in de wereld, een wet ter bescherming van bedreigde diersoorten, die sinds de inwerkingtreding in 1973 291 soorten heeft gered. Vandaag de dag worden 1667 dieren met uitsterven bedreigd.

Maar wetenschappers geven de hoop niet op: elke uitgestorven soort is een stimulans om te strijden voor de bescherming van bedreigde dieren. En zo nu en dan, komt er goed nieuws.