Nieuwe Alcatel low-cost smartphones onthuld op CES 2021

Drie smartphones en een tablet vormen de nieuwe reeks low-cost toestellen die Alcatel op CES 2021 heeft onthuld: prijzen beginnen bij minder dan €50.

Goed nieuws voor fans van het historische low-cost merk Alcatel, nu eigendom van de Chinese gigant TCL: drie low-cost smartphones en een tablet werden onthuld op CES 2021. Dit zijn de Alcatel 3L, Alcatel 1S, Alcatel 1L en de Alcatel 1T 7 WIFI tablet.

Deze apparaten brengen aan de onderkant van de markt technologieën die tot vorig jaar voorbehouden waren aan duurdere modellen: driedubbele camera versterkt door kunstmatige intelligentie, goede schermen met HD+ resolutie, grote batterijen. Dit alles wordt vergezeld door het Android 11 Go Edition-besturingssysteem, dat draait op een acht-core CPU SoC en tegen zeer lage prijzen, zelfs voor de Chinese markt. Natuurlijk zijn dit budgetproducten en kun je er geen geweldige prestaties van verwachten, maar deze smartphones leggen de lat voor de mobiele gebruikerservaring hoger voor wie geen honderden euro’s aan een smartphone kan of wil uitgeven.

Alcatel 3L, 1L en 1S: kenmerken en prijzen

Van de drie Alcatel-smartphones die op CES 2021 zijn gepresenteerd, is de 3L de superieure. De achterste foto-afdeling biedt een 48 MP hoofdsensor, een 2 MP macro en een 2 MP dieptesensor. De selfiecamera aan de voorkant is 8 MP, met gezichtsherkenning.

De camera’s van de Alcatel 3L maken gebruik van een kunstmatig intelligentie-algoritme dat 22 verschillende soorten scènes kan herkennen en de beeldkwaliteit daarop kan aanpassen.

Het scherm is 6,52-inch HD+, met een screen-to-body ratio (het percentage van het lichaam dat door het scherm wordt bedekt) van 88,5%. Dus de randen zijn vrij dun. Het glas is licht gebogen (2.5D). De octa-core processor wordt aangevuld met 4 GB RAM. De internationale prijs is 149 dollar, 122 euro tegen de huidige wisselkoers.

Alcatel 1L heeft een iets kleiner scherm (6,1 inch), met een screen-to-body ratio van 86%. Er zijn twee camera’s aan de achterzijde: een 13 MP hoofdcamera met kunstmatige intelligentie en een 2 MP macrocamera. RAM en opslag zijn respectievelijk 2 GB en 128 GB, en de prijs, met Android 11 Go voorgeïnstalleerd, is 135 dollar (111 euro).

Alcatel 1S is de goedkoopste smartphone van het merk TCL, maar niet de minst uitgeruste: hij zit ergens tussen de 3L en 1L in. Hij beschikt over hetzelfde scherm als de 3L, drie achtercamera’s (13 MP met AI, 2 MP macro en 2 MP voor diepte) en een frontcamera met gezichtsherkenning. De internationale prijs is $109, wat minder is dan €90.

Alcatel 1T 7 WIFI: de ultra low cost tablet

Tot slot werd op CES 2021 ook de Alcatel 1T 7 WIFI gepresenteerd. Dit is een 7-inch tablet voor gebruik uitsluitend in huis, of althans waar Wi-Fi beschikbaar is. Er is in feite geen data SIM slot. Hij wordt verkocht als een voordelige tablet voor het gezin, maar kan ook door een kind worden gebruikt dankzij de speciale “Kids Mode” met een vereenvoudigde grafische interface en een systeem om het gezichtsvermogen van kinderen te beschermen. Het kan ook worden gebruikt voor educatieve doeleinden.

Alcatel 1T 7 WIFI wordt verkocht in twee versies, beide met een zeer lage prijs: met 16 GB opslaggeheugen, voor 59 dollar (minder dan 50 euro) en met 32 GB, voor 69 dollar (56 euro).