Oppo kondigt zijn eerste opvouwbare smartphone aan

Oppo Find N wordt de eerste opvouwbare smartphone van de Chinese gigant: dit is wanneer hij komt en de aanpak van de ontwerpers bij de ontwikkeling ervan

Vier intense jaren van onderzoeks- en ontwikkelingswerk, en zes generaties prototypes. Volgens Oppo’s CPO was dat alles wat nodig was voor het bedrijf om zijn eerste opvouwbare smartphone te ontwikkelen, maar nu is het ambitieuze project eindelijk tot bloei gekomen, en over minder dan een week is hij officieel.

Oppo Find N wordt de eerste opvouwbare smartphone van het Chinese bedrijf, en wordt op 15 december onthuld tijdens Inno Day 2021. Oppo heeft al een afbeelding vrijgegeven van de nieuwigheid gezien in profiel, waaruit duidelijk wordt dat het een product wordt dat meer zal lijken op Samsung Galaxy Z Fold3 dan Z Flip3. Helaas hebben we geen informatie over de technische specificaties, maar Oppo heeft de fans graag laten weten hoe het de ontwikkeling van zo’n ambitieus product heeft aangepakt, en dat er vanwege de inherente delicatesse onaangename verrassingen kunnen zijn voor bedrijven die aan de ontwikkeling van zo’n complex product beginnen.

De toekomst is opvouwbaar

Oppo benaderde het ontwerp van zijn eerste opvouwbare Find N-smartphone door zichzelf een vraag te stellen, de klassieke vraag waarvan we zeker weten dat elke smartphonefabrikant die regelmatig stelt: “Wat is de volgende stap voor smartphones?”. Het antwoord is een gevolg van de evolutie van het segment. Het begon met mobiele telefoons, dat wil zeggen middelgrote omvangrijke producten met een groot fysiek toetsenbord en een klein scherm, en bewoog zich vervolgens in de tegenovergestelde richting, waarbij de eerstgenoemde kromp tot het punt van verdwijnen en de laatstgenoemde groeide om het volledige beschikbare oppervlak in beslag te nemen.

Een scharnierend voorbeeld van het bereikte hoogtepunt is bijvoorbeeld de Xiaomi Mix 4, een extreem product in die zin dat het niet eens de klassieke onderbreking in het scherm heeft om de selfiecamera te herbergen, die de ontwerpers met veel moeite onder het scherm hebben geplaatst. Maar is het op dit punt nog mogelijk om het concept van de traditionele smartphone verder te ontwikkelen?

Volgens Oppo niet, we bevinden ons in een impasse waarin de evolutie een punt heeft bereikt waarop er niets meer te ontwikkelen valt. De afgelopen vier jaar heeft het O&O-team dus op volle toeren gewerkt, zonder op de bewegingen van anderen te letten. “Voor Oppo is het beter om een product te presenteren wanneer het klaar is om een geweldige gebruikerservaring te bieden, in plaats van simpelweg trends na te jagen”, legt de CPO van de Chinese gigant uit.

De twee hoekstenen van de Oppo Find N

Wat verder vertelt over de ontstaansgeschiedenis van de opvouwbare Oppo Find N: “Hoewel andere merken al opvouwbare apparaten op de markt hebben gebracht, blijven barrières zoals bruikbaarheid, duurzaamheid en gebruikerservaring voorkomen dat opvouwbare apparaten voor de meeste mensen een concrete alledaagse optie worden.”

Dus lieten de ontwerpers zich leiden door twee principes: de esthetiek van het product en het gebruiksgemak.

“We wilden een goed evenwicht tussen deze twee aspecten bereiken. Op een opvouwbare smartphone moet de gebruikerservaring met het scherm dicht of open even eenvoudig zijn. [

“Met de Find N hebben we de belangrijkste zwakke punten van andere opvouwbare smartphones opgelost, zoals het opvouwen van het display en de algehele duurzaamheid van het toestel, door een betrouwbaar scharnier te realiseren en een display dat tot de beste behoort die momenteel verkrijgbaar is.”

Op 15 december introduceren we de Oppo Find N.