Google Pixel 6a komt er: hier zijn de eerste geruchten

Google Pixel 6a is nog een eind verwijderd van lancering, maar de geruchten hebben al veel informatie: hier is hoe hij eruit zal zien

Google Pixel 6a verschijnt in de eerste geruchten met stylingoplossingen die nauw zijn afgeleid van die van zijn grote broers, de recente Pixel 6 en Pixel 6 Pro. Dat is niet verwonderlijk, want het is Google’s gewoonte om de kenmerkende elementen van de top van het gamma zelfs op mid-range smartphones terug te roepen om een soort familiegevoel te creĆ«ren.

Met andere woorden, de Pixel 6a zou net als zijn grote broers direct herkenbaar moeten zijn in vergelijking met elke andere Android smartphone. Wat, juist dit jaar, verre van slecht nieuws is. Bij de Pixel 6 heeft Google enkele gedurfde keuzes gemaakt die hun vruchten lijken te hebben afgeworpen, aangezien het publiek overwegend enthousiast was over de originele oplossingen van de ontwerpers. Dus op de Google Pixel 6a moet de horizontale achterste “fascia” met daarin de camera’s en de LED-flitser worden gerepliceerd, en scheidt het oppervlak in twee verschillende gebieden met verschillende kleuren. Dezelfde aanpak zou moeten worden gevolgd op het tegenoverliggende oppervlak, met een plat scherm met smalle bezels en een centraal gat voor de selfiecamera.

Google Pixel 6a wordt “op mensenmaat”

Op het front van de technische specificaties zegt de eerste informatie die binnenkomt over de Google Pixel 6a dat het een 6,2-inch OLED-scherm krijgt, iets kleiner dan zijn voorganger en grotere broers. Hij zal echter wel een vingerafdruklezer bevatten, een welkome “prestatie” vergeleken met de vorige middenklasse Pixels die op een fysieke lezer op de achterkant vertrouwden, wat volgens velen niet meer van deze tijd was.

Van een relatief klein beeldscherm, althans in het licht van de huidige trend, komt een smartphone met vergelijkbare “menselijke” afmetingen: geruchten voorspellen 152,2 x 71,8 x 8,7 mm, een dikte die oploopt tot 10,4 mm als het cameragedeelte aan de achterzijde wordt meegerekend, terwijl zich in het onderste deel van het profiel een USB-C-ingang, een microfoon en een luidspreker zouden bevinden, die samen met de oortelefooncapsule voor een stereo-effect zouden kunnen zorgen.

Welke chip voor de Google Pixel 6a?

Er is nog onduidelijkheid over de Pixel 6a-chip, die Google net als bij zijn grote broers in eigen huis zou kunnen bouwen. De Tensor van de Pixel 6 is een high-end chip, die Google waarschijnlijk niet kan gebruiken op de Pixel 6a, dus zou het bedrijf een nieuwe Tensor moeten bouwen, en als de timing niet goed is of als het volgens de geruchten onrendabel wordt geacht, zou het terugvallen op Qualcomm’s Snapdragon 778G.

Wat de chipkeuze ook is, de Pixel 6a zou 6 of 8 GB RAM moeten hebben, samen met 128 GB aan opslagruimte. De belangrijkste achtercamera zou, zoals in het verleden, dezelfde moeten zijn als op de high-end Pixel, dat wil zeggen de 50-megapixel Samsung Isocell GN1 uit de Pixel 6.