Alle verschillen tussen de besturingssystemen iOS en Android

Android vs iOS, dit is de meer dan tien jaar oude clash die alle technologiefanaten bezielt. Vooral mobiele technologie. Als we het over smartphones en tablets hebben, kunnen we immers alleen maar denken aan de twee besturingssystemen van Google en Apple, in feite twee verschillende filosofieën die op de sector worden toegepast. Bij de aanschaf van een nieuw mobiel apparaat hebben we allemaal wel eens een keuze moeten maken: het besturingssysteem bepaalt namelijk de prestaties, functionaliteit en speciale functies van het apparaat dat we kiezen en dat we waarschijnlijk nog jaren zullen houden.

In deze gids analyseren we in detail alle speciale functies van iOS en Android, om te begrijpen welk OS het beste voor ons is. En welke voldoet aan onze behoeften. We kunnen niet echt zeggen of de een beter is dan de ander, maar het schetsen van hun voordelen en beperkingen zal degenen die totaal onbekend zijn met het onderwerp helpen.

Beter Android of iPhone?

De wereld is vol rivaliteiten, en de realiteit van smartphones, na het falen van Windows Mobile, wordt gekenmerkt door de Android vs iOS rivaliteit. Een rivaliteit die ertoe heeft geleid dat het publiek zich bij elke nieuwe generatiewissel afvraagt of Android of iPhone beter is. Zoals reeds gezegd, is het niet mogelijk een eenduidig antwoord op deze vraag te geven: beide zijn zeer valabel, maar beide mobiele OS-en bieden hun eigen kenmerken en exclusieve opties, die goed aansluiten bij de behoeften van een brede en bijzonder gevarieerde gebruikersgroep. De aard zelf van een besturingssysteem verklaart waarom de door de reus uit Cupertino en Mountain View ontwikkelde systemen zo verschillend reageren op de wensen van de consument: net als bij computers is het een basistoepassing waarmee we commando’s kunnen geven, verschillende bewerkingen kunnen uitvoeren en de functies van het toestel kunnen gebruiken, met behulp van een grafische interface die zo intuïtief en interactief mogelijk is.

Voordat we kijken naar de overeenkomsten en verschillen tussen Android en iOS, is het de moeite waard om een paar mythes op te helderen die in de loop der jaren zijn ontstaan en verspreid over de twee rivaliserende mobiele besturingssystemen. Je hebt misschien wel eens horen zeggen dat iOS een volledig gesloten systeem is waarmee je niets buiten de AppStore kunt downloaden, dat Android vol virussen zit, of dat Android voor goedkopere toestellen is en iOS voor mensen die te veel geld te besteden hebben.

De kenmerken van Android

Android is momenteel het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld, dankzij de open source-oorsprong. Voordat het door Google werd gekocht, was het een volledig open project, software die niet door auteursrechten werd beschermd en dus volledig door de gebruikers zelf kon worden gewijzigd. Vandaag de dag is het OS van Big G, ondanks het feit dat het niet langer mogelijk is om de hoofdcode vrij te bewerken, compatibel met een grote verscheidenheid aan apparaten en platforms. Het bedrijf staat verschillende smartphonefabrikanten toe om Android te gebruiken, zoals Samsung, Xiaomi, HTC, Asus of Sony, die het in compatibiliteit op hun eigen toestellen kunnen gebruiken, door het uiterlijk aan te passen of het aan te passen, soms zelfs met exclusieve accessoirefuncties.

Aanpassing is een van de sterke punten van dit besturingssysteem, dat vaak door aanhangers van het Google-ecosysteem juist wordt gebruikt in de vergelijking tussen Android en iOS. Iedereen, ook eindklanten, kan Android aanpassen aan zijn smartphone of tablet met een persoonlijk tintje, bijvoorbeeld door de graphics aan te passen, apps te kopen van andere digitale winkels dan de Google Play Store, en zelfs aangepaste versies van Android te installeren, bekend als Custom ROM’s. Het gevolg van een dergelijke vrijheid is de aanwezigheid in de Google Play Store van een onevenredig groot aantal applicaties, geschikt voor elk budget, waarvan vele gratis zijn, en die allemaal noodzakelijk zijn.

Een open source besturingssysteem, dat op zichzelf open is, stelt zich ook bloot aan bepaalde risico’s, die een bepaalde groep potentiële kopers van zich zou kunnen vervreemden. In de eerste plaats zijn er de beschermingsnadelen, aangezien er een grotere blootstelling is aan virussen en malware, die verband houdt met de grotere verspreiding en de vele aanpassingen die kunnen worden aangebracht. Kritieke punten zijn ook mogelijke prestatiedalingen van toestellen, vooral bij de goedkopere. Als je niet over voldoende geavanceerde hardware beschikt, kan Android op de lange duur zwaar zijn, en bijzonder vatbaar voor bugs en vertragingen, afhankelijk van het merk in kwestie.

Om de lijst met nadelen af te sluiten, een opmerking over systeemupdates: wanneer een nieuwe versie van het besturingssysteem wordt uitgebracht, moeten de merken die dit gebruiken voor hun smartphones de functies ervan noodzakelijkerwijs aanpassen op basis van specifieke behoeften; een proces dat tijd kan kosten en kan leiden tot storingen of compatibiliteitsfouten.

De iOS-functies

iOS is het eigen mobiele besturingssysteem van Apple, dat het bedrijf van Tim Cook gebruikt voor de iPhone, iPad en iPod Touch,

met een speciale, aangepaste versie voor zijn reeks wearables. Gezien het exclusieve gebruik is het, in tegenstelling tot Android, het op één na meest gebruikte OS ter wereld, wat aantoont hoezeer de producten van Apple worden gewaardeerd door zowel geeks als casual gebruikers. Hardware-onderdelen zijn bovendien hand in hand met software ontwikkeld, waardoor een harmonieus en op elkaar afgestemd paar is ontstaan. Terwijl Android zich moet aanpassen aan een groot aantal apparaten met verschillende prestaties, is het besturingssysteem van Apple gemaakt met en voor zijn apparaten, waardoor het in de praktijk krachtiger is.

Dit vertaalt zich ook in apps die altijd geoptimaliseerd zijn, omdat ontwikkelaars ze gemakkelijk kunnen aanpassen aan het “gesloten systeem” van iOS, met updates die solide zijn en lang meegaan. De verschillen met Android zijn ook merkbaar op het gebied van veiligheid, aangezien iPhone-apps alleen kunnen worden gedownload uit de App Store en allemaal worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd. Het is dus vrijwel onmogelijk om met iOS een virus binnen te halen of schadelijke apps naar uw telefoon te downloaden. Bovendien worden updates onmiddellijk doorgevoerd, zonder te hoeven wachten op de “aanpassingsperiode” die kenmerkend is voor het Android-universum waar we het eerder over hadden.

Het Apple-besturingssysteem is eigenlijk eenvoudiger en intuïtiever in het gebruik, zelfs voor mensen die niet bepaald “geeks” zijn. Dankzij de uniciteit en exclusiviteit van het besturingssysteem en de hardware waarop iPhones en iPads werken, is het mogelijk gebruik te maken van krachtige technische voorzieningen die software en hardware combineren, waardoor op vele fronten een enorme veiligheidsnorm wordt gegarandeerd. Tegelijkertijd wordt de iPhone-filosofie ook gewaardeerd om zijn efficiëntie, snelheid en vloeiendheid, waarbij bugs en vertragingen tot een minimum worden beperkt. Apple is nu een compact ecosysteem waarin apparaten onmiddellijk kunnen worden gesynchroniseerd en gegevens in real time kunnen worden gedeeld. Maar er zijn ook nadelen, van minimale aanpasbaarheid tot tools en accessoires die alleen compatibel zijn als ze van Apple zijn, en prijzen die niet bepaald betaalbaar zijn.

Android vs iOS: welke te kiezen?

De Android vs iOS-uitdaging kan niet eindigen met een definitieve winnaar. Er zijn veel factoren waarmee rekening moet worden gehouden, en heel vaak hangen deze af van de prijs en de technologie van de hardware in kwestie. Deze omvatten ontwerp en scherm, batterij en constructiematerialen, gebruiksgemak, prestaties en prijs. Als we een oordeel willen vellen, kunnen we zeggen dat iOS bekend staat om zijn eenvoud, terwijl Android wat omslachtiger kan zijn voor wie niet vertrouwd is met technologie.

Hoewel de keuze subjectief is, zou je over het algemeen voor het besturingssysteem van Apple moeten kiezen als je nieuw bent met smartphones en niet erg vertrouwd bent met elektronica. Zo komt u terecht in een veilig en intuïtief ecosysteem dat in de praktijk zijn gelijke niet kent. Anderzijds is Android, vanwege zijn open source-karakter, meer geschikt voor wie met zijn mobiele telefoon alles wil doen wat hij thuis met een pc had kunnen doen. Een smartphone met het kleine robotbesturingssysteem biedt gebruikers honderden apps meer dan iOS, maar ook extreme flexibiliteit met bestanden en mappen en meer mogelijkheden voor aanpassing in meer dan één opzicht. Niet alleen dat, maar dankzij de voortdurende expansie van de Chinese smartphonemarkt is er ook meer toegang tot goedkope technologie, en kun je al voor honderd euro een toestel met fatsoenlijke functies mee naar huis nemen. Anderzijds zullen de prestaties eronder lijden: de producten van Apple zijn doorgaans superieur aan bijna alle middenklasse-toestellen die door de verschillende in omloop zijnde merken worden aangeboden.