DAZN Serie A op digitale ether: hoe werkt het en hoeveel kost het

Diegenen met internetverbindingsproblemen die geen Serie A-wedstrijden op DAZN-streaming kunnen bekijken, hebben een “back-upoplossing”: DAZN kijken op digitale ether. Hier is hoe het werkt en hoeveel het kost.

In maart 2021 kreeg DAZN de tv-rechten voor de Italiaanse Serie A voetbalcompetitie voor de driejarige periode 2021/24: het zendt 10 wedstrijden per dag uit, waarvan 7 exclusief. Het streamt de wedstrijden via een eigen app voor smartphones, Smart TV’s, Android TV boxen, consoles, Amazon Fire Tv Sticks, Apple TV’s en Tim Boxes.

Om DAZN streaming te bekijken heb je een goede internetverbinding nodig: het bedrijf raadt een snelheid van minstens 8 Mbps aan om video van hoge kwaliteit en een hoge framerate te krijgen, terwijl 6 Mbps het minimum is om HD op Smart TV’s te krijgen. Deze snelheid moet voor de gehele duur van de wedstrijd stabiel zijn, anders zullen er blokkades in de transmissie optreden of zal de videokwaliteit dalen. Daarom heeft DAZN een ‘back-up oplossing’ voor abonnees die niet in een gebied wonen met een internetnetwerk dat goed genoeg is voor een goede service: de DAZN TV Box voor digitale terrestrische TV.

DAZN TV Box: wat het is en hoe het werkt

De DAZN TV Box is, in essentie, een TV box met het Android TV besturingssysteem. Het wordt geproduceerd door Digiquest en is een van de slechts twee manieren om DAZN op digitale terrestrische TV te bekijken. Het signaal, dat wordt uitgezonden op kanaal 409, is gecodeerd en je hebt specifieke hardware nodig om het te decoderen.

Maar verder is de DAZN TV Box een volwaardige Android box: naast de voorgeïnstalleerde DAZN app, kunnen we alle apps uit Google’s Play Store downloaden en gebruiken.

DAZN TV Box: wie kan hem kopen

De DAZN TV Box is niet voor iedereen en niet iedereen kan hem kopen: hij is voorbehouden aan degenen die in een gebied in Italië wonen met een lage verbindingssnelheid. Daarom worden gebruikers direct op de website van Digiquest gevraagd hun adres in te voeren om te controleren of ze het apparaat kunnen kopen.

Als dat het geval is, dan moeten ze daarvoor €139,99 betalen, naast de maandelijkse kosten van hun DAZN-abonnement.

De DAZN TV Box is dus niet bedoeld voor degenen die “last” hebben gehad van de technische problemen van DAZN tijdens de eerste vijf dagen van het seizoen: in plaats daarvan heeft DAZN voor hen een gratis maand compensatie beschikbaar gesteld.

DAZN op Digitaal Terrestrisch: wat te kijken

Ten slotte moet worden opgemerkt dat DAZN slechts één kanaal heeft op Digitaal Terrestrisch: 409. DAZN kan daarom slechts één wedstrijd tegelijk uitzenden via digitale ether en op typische zondagen om 15.00 uur, wanneer er drie wedstrijden tegelijk zijn, beslist DAZN welke wedstrijd wordt uitgezonden op kanaal 409.

DAZN op digitale ether: het TIMVision Box-alternatief

Eindelijk is er nog een tweede manier om DAZN op digitale ether te bekijken: met de TIMVision Box-decoder die door TIM wordt geleverd binnen specifieke maandelijkse abonnementspakketten vanaf 9,99 euro per maand, exclusief DAZN-abonnement.

Zelfs in het geval van de TIMVision Box gelden echter dezelfde beperkingen als voor de DAZN TV Box en is het mogelijk om slechts één wedstrijd per tijdslot te bekijken, zoals gekozen door DAZN, op kanaal 409.

.