Wat is een draagbaar documentformaat (pdf)?

PDF is een afkorting voor Portable Dbezetting Format.

PDF is een bestandsindeling die in 1992 door Adobe Systems is ontwikkeld. PDF legt opmaakinformatie vast uit verschillende desktop publishing-toepassingen, waardoor het mogelijk is om opgemaakte documenten te verzenden en ze op de monitor of printer van de ontvanger te laten verschijnen zoals ze bedoeld waren. PDF behoudt de originele lettertypen, afbeeldingen, grafische afbeeldingen en de exacte lay-out van het bestand.

PDF-bestanden maken en bekijken

Een PDF-bestand kan worden gedeeld, bekeken en afgedrukt door iedereen die de gratis Adobe Reader-software gebruikt, ongeacht het besturingssysteem, de originele ontwerptoepassing of lettertypen. De tools om PDF-bestanden te bekijken en te maken, Acrobat genaamd, werden uitgebracht in 1993. Om een ​​bestand in PDF-formaat te bekijken, heb je Adobe Reader nodig, een gratis applicatie die wordt verspreid door Adobe Systems. Aanvankelijk waren de tools om pdf’s te maken en te bekijken duur. Later lanceerde Adobe een gratis versie van Acrobat Reader.

PDF vandaag

Tegenwoordig is PDF een open standaard die wordt beheerd door de International Organization for Standardization (ISO). Het formaat is in de loop der jaren uitgebreid en nu kunnen PDF-bestanden elementen bevatten zoals links, formuliervelden en audio, en kunnen ze ook elektronisch worden ondertekend om wettelijk bindende elektronische handtekeningen te verzamelen. Toegang tot PDF-bestanden kan worden gecontroleerd met wachtwoorden en beveiligde PDF’s kunnen worden gemaakt in veel verschillende kantoor- en productiviteitstoepassingen.

Aanbevolen Reading: Kompoos’s All About Adobe PDF-gids.

NEXT
PDP