Wat is interface?

Interface is de Engelse term voor interface tussen verschillende componenten van een communicatiesysteem via welke informatieverwerking of -uitwisseling plaatsvindt.

De interface van een communicatiesysteem wordt een interface genoemd. Een interface verbindt systemen met verschillende mechanische, elektrische en fysische eigenschappen. De informatie kan in verschillende vormen worden uitgewisseld, bijvoorbeeld logische grootheden, fysische grootheden, digitaal of analoog.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende interfaces:

  • Gemeenschappelijke interface: algemene interface (bijvoorbeeld voor digitale televisie)
  • Software-interface: software-interface (communicatie- en programmeerinterfaces)
  • Netwerkinterface: Netwerkinterface (tussen netwerkcomponenten)
  • Data-interface: Gegevensinterface (tussen programma’s)
  • Gebruikersinterface: Gebruikersinterface (mensen interageren met een software of apparaat via bijvoorbeeld displays, bedieningselementen of grafische gebruikersinterfaces.)
  • Hardware-interface: Hardware-interface (belangrijk voor de compatibiliteit tussen hardwarecomponenten, bijvoorbeeld AGP, PCI-bus, USB of FireWire)
  • Machine-interface (tussen fysieke systemen)

Interfaces zijn overal te vinden waar verschillende systemen met elkaar moeten worden verbonden. Zij vormen de overgang van het ene systeem naar het andere en kunnen worden gebruikt voor gegevensuitwisseling of communicatie. Gemeenschappelijke eigenschappen definiëren de specificatie van een interface. De specificatie omvat een protocol voor gegevensuitwisseling en communicatie. Gedefinieerde interfaces zijn in elektronische systemen een eerste vereiste voor interoperabiliteit met andere assemblages, apparaten en systemen.

De standaardisatie van interfaces

De standaardisatie van interfaces maakt de automatisering van digitale en elektronische systemen en de verspreiding van samenwerkende systemen mogelijk. Om verschillende assemblages en toestellen voor de invoer, uitvoer en verwerking van gegevens met elkaar te verbinden, wordt op grote schaal gebruik gemaakt van gestandaardiseerde interfaces, vooral in de computertechnologie. Ook in de netwerk- en communicatietechnologie worden vaak gestandaardiseerde interfaces aangetroffen.

Het voordeel van gestandaardiseerde interfaces

Gestandaardiseerde interfaces hebben het voordeel dat de modules of componenten die de interface ondersteunen, onderling kunnen worden uitgewisseld. Ze zijn compatibel met elkaar.