Gaia-X wordt eindelijk werkelijkheid

Voor Bechtle en Ionos komt Gaia-X op gang. Nu het Bondsministerie van Economische Zaken en Technologie middelen ter beschikking stelt voor geselecteerde projecten, zullen de bedrijven werken aan een gezamenlijke cloud-oplossing. Ook tien andere projecten zullen worden gefinancierd.

122 miljoen euro wordt door het Bondsministerie van Economische Zaken en Energie (BMWi) beschikbaar gesteld voor de Gaia-X-financieringswedstrijd. De winnaars van de wedstrijd zijn door het Bundesnetzagentur bekend gemaakt. Elf geselecteerde projecten konden tegen juli formele financieringsaanvragen indienen bij de Bundesnetzagentur. Nog eens vijf projecten kunnen een aanvraag indienen voor een tweede financieringsronde in 2022, mits er voldoende begrotingsmiddelen beschikbaar zijn.

De winnaars van de eerste financieringsronde voor Gaia-X zijn onder meer het systeemhuis Bechtle en de cloudprovider Ionos. De twee ondernemingen zullen samenwerken aan het MOGELIJKE project. Ionos is ook betrokken bij vijf andere projecten.

Gaia-X-project mogelijk

Iedereen heeft talrijke contacten met verschillende instellingen zoals scholen, universiteiten, bedrijven en overheden. Deze zijn steeds meer met elkaar verbonden. Relevante documenten en gegevens bevinden zich echter vaak in verschillende dataruimten. De bij het project betrokken partijen willen de communicatie tussen overheids-, commerciƫle en particuliere gebruikers via interfaces vereenvoudigen. Een cloud-oplossing moet via een centrale interface een veilige toegang bieden tot alle dataruimten en de inhoud daarvan die aan een identiteit zijn gekoppeld.

In eerste instantie moeten werknemers van administratieve organisaties, kleine en middelgrote ondernemingen en onderwijsinstellingen via een dataroom toegang krijgen tot alle informatie die aan hun digitale identiteit is gekoppeld. Dit moet hen in staat stellen op een gecontroleerde en veilige manier informatie uit te wisselen.

Naast Bechtle en Ionos zijn ook het August-Wilhelm Scheer Instituut, de IT-dienstverlener Dataport, de Fraunhofer Society for the Promotion of Applied Research, de e-learning software-ontwikkelaar Information Multimedia Communication (IMC) en het open source-bedrijf Univention, dat oplossingen voor identiteitsbeheer biedt, bij het project betrokken. Bechtle is de leider van het consortium.

Alle informatie over de goedgekeurde projecten van de Gaia-X-financieringswedstrijd is hier te vinden.