Hoe herkent u een contactloze kaart en hoe werken betalingen

De contactloze methode is snel en veilig: hoe herkent u of uw kaart contactloos is en hoe betalingen werken.

Contactloze betalingen zijn de hoofdrolspelers van 2020, zowel vanwege de Covid-19 pandemie die om afstand vraagt, als vanwege de strijd tegen belastingontduiking via instrumenten als de Cashback die de Italiaanse regering heeft ingevoerd. Maar hoe weet u of uw kaart contactloos is? En hoe werken betalingen?

Om deze twee vragen te beantwoorden, moeten we eerst begrijpen wat contactloos betekent. Contactloos is een betaalmethode waarmee transacties contactloos kunnen worden uitgevoerd, d.w.z. door de kaart gewoon naar het verkooppunt te brengen: het is niet nodig de kaart in de terminal te steken of een PIN-code in te voeren op het toetsenbord. Contactloos betalen kan via apps op mobiele apparaten, zoals smartphones en wearables met NFC-technologie, zoals smartwatches, of met betaalkaarten die zijn uitgerust met RFID-technologie.

Contactloze kaart: hoe herkent u hem

Om een contactloze betaling te doen, heeft u een kaart nodig die de technologie kan toepassen. Met name contactloze kaarten, of het nu gaat om creditcards, betaalpassen of prepaidkaarten, maken gebruik van radiofrequentie-identificatietechnologie, ook bekend als RFID, waardoor de transactie kan worden uitgevoerd zonder de kaart in de betaalterminal te steken, maar alleen door deze dichtbij de terminal te brengen.

Om onmiddellijk te weten of een kaart contactloos is, kunt u op het oppervlak van de kaart zoeken naar het desbetreffende symbool dat het soort functionaliteit aangeeft. Typisch is dit een symbool dat bestaat uit oplopende golfjes die beginnen bij de chip van de kaart.

Als uw kaart niet contactloos is, kunt u uw smartphone of wearable device met Near Field Communication (NFC)-technologie gebruiken om contactloze betalingen te verrichten. Door uw betaalkaarten op uw telefoon te registreren, wordt het een elektronische portemonnee die u kunt gebruiken voor uw betalingen.

Contactloos betalen: hoe het werkt

Contactloos betalen werkt heel eenvoudig. De handelaar voert het transactiebedrag in op de betaalterminal, waarna de ingeschakelde kaart dicht bij de lezer wordt gebracht om een beveiligd datacommunicatiekanaal tot stand te brengen, dat wordt uitgewisseld tussen de kaart en de terminal. Zodra de gegevens zijn bevestigd en de kaart is gelezen, geeft de terminal door dat de betaling is verricht.

Contactloze betalingen voor bedragen onder de 50 euro (de nieuwe drempel geldt vanaf 2021, voorheen was dit 25 euro) kunnen meestal worden gedaan zonder dat u uw pincode hoeft in te voeren om de transactie mogelijk te maken, terwijl voor grotere betalingen de pincode om veiligheidsredenen vereist is.

Contactloze betalingen: zijn ze veilig?                      &nbsp &nbsp                                   

Contactloze betalingen zijn zeker snel, innovatief en eenvoudig, maar bovenal worden ze gekenmerkt door een hoge mate van veiligheid. De gegevensoverdracht is namelijk gecodeerd, de transacties zijn gebonden aan een daglimiet en een limiet van 50 euro zonder gebruik van een PIN-code, en worden slechts één keer geregistreerd, zodat het risico van dubbele kosten wordt vermeden.