Niets vormt mensen meer dan sterke rolmodellen

De IT-industrie is niet noodzakelijk een vrouwendomein. Als je de volgende generatie vrouwen wilt inspireren, heb je onder andere sterke rolmodellen nodig. Vera Schneevoigt, Senior Vice President bij Fujitsu, is zo’n rolmodel. De manager, die een keynote speech houdt op het FIT-congres, wordt gekenmerkt door nuchterheid, empathie en duidelijke waarden.

ITB: Wat heeft u doen besluiten om in een IT-bedrijf te gaan werken?

Schneevoigt: Als kind al was ik geïnteresseerd in technologie. In dit opzicht heb ik mijn beroep en mijn hobby gecombineerd. Digitale technologieën hebben inmiddels op alle gebieden van het leven hun intrede gedaan en zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Daarom vind ik het erg opwindend om te werken voor een bedrijf dat de toekomst van de maatschappij mee vorm geeft door het gebruik van technologische producten en oplossingen. Momenteel ligt mijn focus op de verdere netwerking en digitalisering van de productie naar een “slimme fabriek”.

ITB: Wat is uw professionele achtergrond?

Schneevoigt: Sinds 2014 ben ik verantwoordelijk voor de internationale productbusiness van Fujitsu in mijn huidige functie als Senior Vice President. Dit omvat de gebieden onderzoek en ontwikkeling, inkoop, productie, alsmede kwaliteits- en toeleveringsketenbeheer. Daarvoor werkte ik meer dan 30 jaar bij Siemens en vervolgens bij Unify (voorheen Siemens Enterprise Communications), het laatst als Executive Vice President of Global Operations en Managing Director. Hier kon ik ervaring opdoen op het gebied van inkoop, logistiek, productie, kwaliteitsbeheer, export en douane. Ik begon bij Siemens met een “hoofdkantoorstage” als industrieel bediende na de middelbare meisjesschool in mijn geboortestad, Neustadt an der Weinstraße.

ITB: Welke ingrijpende ervaring heeft u gevormd?

Schneevoigt: De belangrijkste gebeurtenis in mijn leven was waarschijnlijk het sponsoren van twee Syrische vluchtelingen. Mijn man en ik hebben meer dan drie jaar voor ze gezorgd. Toen ze aankwamen, waren ze twaalf en achttien jaar oud. Deze ervaring bevestigt ons en toont ons waar het in het leven werkelijk om gaat. We zijn er niet alleen voor de jongens als ze ons nodig hebben, maar leren ook veel van hen. Dit is een kans voor beide partijen – voor hen en voor ons.

ITB: Met welke speciale uitdagingen wordt u geconfronteerd als vrouw in een leidinggevende functie?

Schneevoigt: De spelregels voor succes zijn voor een vrouw waarschijnlijk dezelfde als voor mannen: streef je doel na en wees authentiek. Als je iets echt wilt, dan zul je het bereiken! En vergelijk jezelf niet met anderen. Het hangt er altijd vanaf hoe je jezelf wilt zijn en wat je wilt bereiken.

ITB: Welke tips heeft u voor vrouwen die aan het begin van hun carrière staan?

Schneevoigt: Wees nieuwsgierig, objectief, professioneel, open en communicatief. In combinatie met een positieve en onbevooroordeelde grondhouding en met moed en onverschrokkenheid beschikt u over de beste basisvoorwaarden voor uw professioneel succes. Maar je mag ook af en toe fouten maken. Want die helpen om de koers te corrigeren, ervaring op te doen en uiteindelijk meer mindful te zijn.

ITB: Waarom zijn vrouwen onmisbaar voor IT-bedrijven en leidinggevende functies?

Schneevoigt: De IT-industrie staat erom bekend een door mannen gedomineerde sector te zijn. Daarom vind ik het positief dat deze markt steeds meer stimulansen biedt voor vrouwen, vooral met de voortschrijdende digitalisering. Dit biedt extra kansen voor vrouwen, omdat het niets te maken heeft met genderspecifieke toewijzing. Bij digitalisering ligt de focus op mensen als mensen – ieder individu. Ongeacht de bedrijfstak is keer op keer gebleken dat heterogene teams betere resultaten opleveren omdat ze verschillende perspectieven verenigen.

ITB: Hoe reageert u op vooroordelen en problemen?

Schneevoigt: Voor mij is het belangrijk om open en feitelijk te blijven wanneer er zich problemen voordoen. En om kalm te blijven. Ik sluit graag compromissen als ik goede tegenargumenten krijg. Ik houd echter altijd het algemene doel voor ogen. De mens en menselijke waarden moeten centraal staan.

Aanvullende informatie

Data en informatie over het FIT Congres

29.11.2018 Frankfurt, Villa Kennedy

Inschrijfgeld en deelname: De reguliere toegangsprijs voor deelname aan het Vrouwencongres en de Gala Avond inclusief catering op 29.11.2018 in de Villa Kennedy, Frankfurt bedraagt € 250,- (plus BTW.

Alleen vrouwen worden toegelaten tot het congres overdag!

Mannen zijn ook welkom op het avondevenement.

Doelgroep: Vrouwelijke managers en experts uit de IT-omgeving zijn uitgenodigd.

Registreer je op: www.fit-kongress.de

ITB: Welk rolmodel heeft je gevormd, welk motto leef je na?

Schneevoigt: Mijn grootste rolmodel was en is mijn grootvader, die in 1900 werd geboren. Hij heeft me altijd bevestigd en me laten zien dat het belangrijk is je eigen geschiedenis te kennen, bij jezelf te zijn en waarden te hebben, in mijn geval vanuit een christelijke opvoeding. Toen hij stierf, was ik een tiener. Vandaag besef ik pas hoe belangrijk zijn invloed op mij was in mijn kindertijd en puberteit. Het belangrijkste wat ik van hem geleerd heb is om altijd op te komen en te vechten voor wat belangrijk voor me is. Dat is waarschijnlijk waarom mijn favoriete motto is: Ieder mens is de architect van zijn eigen fortuin!