WWDC: Apple update iOS en nog veel meer

Apple is druk bezig geweest en heeft voor veel apparaten nieuwe functies en ontwerpen geïntroduceerd. Er zijn updates beschikbaar voor de besturingssystemen iPad en iPhone, de Mac-reeks en de smartwatch WatchOS 7. De focus van de vernieuwingen ligt op gebruiksvriendelijkheid.

Om onze dagelijkse technische metgezellen nog praktischer te maken, heeft Apple zijn producten voorzien van nieuwe functies en moderne designs.

Nieuwe functies voor iPad en iPhone

De belangrijkste producten van de Apple familie, de iPad en iPhone, krijgen nieuwe functies dankzij updates van de besturingssystemen iPadOS 14 en iOS 14, waarmee bellen, browsen en creatieve mogelijkheden nog verder worden verbeterd. In een nieuw, compact ontwerp voor inkomende FaceTime- en telefoongesprekken op iPad worden deze nu weergegeven als een minder aanwezige banner, zodat ze niet langer het hele scherm in beslag nemen. Nieuwe zijbalken en werkbalken die bedieningselementen op één plaats samenbrengen, houden het scherm ook opgeruimd.

De Apple Pencil kan nu ook meer: handschrift dat in een tekstveld wordt ingevoerd, wordt automatisch omgezet in getypte tekst. Bij het maken van notities wordt machine learning (ML) gebruikt om handschrift van tekening te onderscheiden en handgeschreven tekst te kunnen selecteren, knippen en in getypte vorm in een ander document plakken. ML herkent ook getekende vormen en kan deze op geometrisch correcte wijze in de juiste posities vastzetten.

Op de iPhone kunnen gebruikers met iOS 14 nu gewoon doorwerken en surfen op hun smartphone, ook al komt er een gesprek binnen of wordt er een interactie met Siri gestart. Het gebruik van App Clips is ook bevorderlijk voor multitasking. Deze maken het mogelijk om slechts een deel van een app te gebruiken op het gewenste moment. Dergelijke app-clips kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor mobiele betalingen met de smartphone.

De update biedt ook nieuwe functies voor routeplanning: Voor fietstochten wordt rekening gehouden met hoogteverschillen en verkeersdrukte. En wanneer u met een elektrisch voertuig reist, worden de huidige oplaadstatus en het type oplader meegenomen bij het zoeken naar oplaadstations.

Grote upgrade met macOS Big Sur

Volgens Craig Federighi, senior vice president software engineering bij Apple, is de macOS Big Sur-update de grootste ontwerpupdate in meer dan tien jaar tijd. De update is bedoeld om de combinatie van Unix-prestaties en gebruiksgemak van de Mac te verbeteren. De verbeteringen betreffen belangrijke apps als Safari, Berichten en Kaarten, maar ook nieuwe privacyfuncties.

macOS Big Sur heeft een nieuw ontwerp dat de navigatie moet vereenvoudigen en gebruikers meer bedieningsmogelijkheden moet bieden. Zo krijgt Apple’s eigen webbrowser Safari met de update een aanpasbare startpagina, krachtigere tabbladen en snelle vertaalmogelijkheden. Bovendien bevat Safari een nieuw privacyoverzicht en kunnen gebruikers zelf bepalen wanneer en welke websites een Safari-extensie mag gebruiken.

Mijn smartwatch en ik

Apple rolt ook nieuwe functies uit voor zijn WatchOS 7. De smartwatch krijgt nu functies voor het delen van watch faces, het bijhouden van slaap en automatische handwasdetectie. Dit geeft de constante metgezel en dagelijkse helper aan de pols een nog persoonlijker karakter. Inzicht in het algemene welzijn van de drager wordt verschaft door extra trainingstypes zoals dansen en een nieuwe hoorgezondheidsfunctie. Daarnaast biedt Apple’s spraakassistent Siri nu ook spraakvertaling voor de WatchOS 7.

Privacy en beschikbaarheid

Bij het ontwikkelen van zijn updates heeft Apple bijzondere nadruk gelegd op privacy. Gebruikers moeten de controle over hun gegevens behouden en profiteren van een zo groot mogelijke transparantie.

Wanneer WatchOS 7 wordt gebruikt, worden gegevens versleuteld op het apparaat of in de iCloud met iCloud-synchronisatie. De macOS Big Sur-functies zullen naar verwachting ook meer transparantie en controle bieden als het op privacy aankomt, met nieuwe privacy-informatie die voor hen beschikbaar is in de Mac App Store.

In de toekomst zullen de productpagina’s in de App Store met de updates voor iPadOS 14 en iOS 14 op een begrijpelijke manier samenvattingen weergeven van de gegevensbeschermingsmaatregelen die de ontwikkelaars zelf hebben gespecificeerd. Bovendien moeten alle apps toestemming van de gebruiker krijgen voor tracking en moet de transparantie over het gebruik van de microfoon en de camera worden vergroot. De gebruikers kunnen ook individueel beslissen of zij toegang tot de exacte locatie of alleen tot de geschatte locatie willen mededelen.

Voor leden van het Apple Developer Program zijn alle ontwikkelaarsbètaversies van de gepresenteerde updates al beschikbaar. In juli zullen ook openbare bètaversies worden uitgebracht. De release datum van de gratis software updates voor de compatibele toestellen is in de herfst.