Meer dan reclame alleen

Of het nu in het openbaar vervoer is, bij de receptie van een dokterspraktijk of in een fastfoodrestaurant: digital signage-oplossingen zijn tegenwoordig overal te vinden en zijn als informatiemiddel niet meer weg te denken uit het dagelijks leven, zoals het IT BUSINESS Panel bevestigt.

Ze zijn indrukwekkend en nodigen uit tot verbazing, de verlichte LED-wanden en displays in stadscentra die met hun snel wisselende motieven en video’s de aandacht van voorbijgangers trekken. Geen wonder dus dat klassieke reclameborden en neonreclames steeds meer worden vervangen door display als digitale reclame. Uit de studie “Public & Private Screens 2019/ 2020” van het Digital Media Institute blijkt dat drie op de vier consumenten ten minste eenmaal per week in contact komen met digitale reclamemedia. Dit is een netto bereik van “digitale out of home” reclame van 73 procent. Volgens de studie onthouden consumenten digitale reclamemedia beter. Monitoren staan bovenaan de lijst. Schermen in winkelgalerijen worden bijvoorbeeld door 71 procent van de respondenten opgemerkt, en 69 procent herinnert zich beeldschermen in het openbaar vervoer.

buitenreclame slaat aan ondanks Corona

En de impact ervan blijft ongebroken, zo blijkt uit het onderzoek “Stay On”, dat in opdracht van zeven deelnemers uit de sector is uitgevoerd, waaronder JCDecaux. Voor de studie is gebruik gemaakt van 65 openluchtcampagnes die tussen de eerste lockdown in maart en september 2020 zijn gehouden. 51 procent meldde een toename in de herinnering aan de advertentie, evenals een toename in het bewustzijn, zelfs onder deze omstandigheden.

Inderdaad hoeven digital signage-oplossingen niet noodzakelijkerwijs te worden gebruikt als reclamemiddelen, maar dienen zij ook om informatie te verstrekken. Digital signage heeft zijn weg gevonden naar de gezondheidssector en het onderwijs. Deze markt is al lang geen niche meer, zoals blijkt uit het IT BUSINESS Panel. 62 procent van de ondervraagde ICT-speciaalzaken en systeemintegratoren beschouwt digital signage als “belangrijk” voor hun bedrijf. Van hen vindt 25 procent het zelfs “zeer belangrijk”. Het beeld is vergelijkbaar voor distributeurs en fabrikanten. 75 procent van de respondenten vindt digital signage “belangrijk” voor hun bedrijf. Voor de verdere bloei van de markt is een goede samenwerking tussen alle spelers van cruciaal belang. En dit lijkt het geval te zijn. 62 procent van de ondervraagde partners is tevreden over de samenwerking met fabrikanten en distributeurs.

Top drie groeisegmenten

Van whiteboards tot laserprojectoren: de productsegmenten van digital signage zijn divers. De deelnemers aan de enquête zien momenteel de grootste groei in cloudgebaseerde beheersystemen (ICT-speciaalzaken / systeemintegratoren 50%; distributeurs / fabrikanten 71%). Op de tweede plaats bij de groeimogelijkheden staan digitale whiteboards voor 43 procent van de ondervraagde ICT-speciaalzaken / systeemintegratoren. Deze mening wordt gedeeld door 64 procent van de distributeurs en fabrikanten. Daaronder komen echter ook winkelsystemen met intelligente registratie van de behoeften van de klant met 64 procent op de derde plaats. De derde plaats van de ondervraagde ICT-speciaalzaken / systeemintegratoren wordt ingenomen door winkelsystemen met intelligente registratie van het goederenbeheer (42 %).

Vraag van overal

Digital signage-oplossingen begeleiden ons in ons dagelijks leven, of het nu gaat om het display in de trein of het informatiebord in het bedrijf. Met 62 procent zien de ondervraagde partners de grootste vraag naar digital signage-oplossingen bij evenementen. Geen wonder, per slot van rekening is de toekomst van de evenementenindustrie hybride. Slechts 29 procent van de ondervraagde distributeurs en fabrikanten is deze mening toegedaan. In plaats daarvan zien zij de grootste behoefte in het onderwijs (70%). Dit wordt bevestigd door 56 procent van de ICT-wederverkopers / systeemintegratoren. Ook in deze sector is er een grote vraag naar overeenkomstige oplossingen als gevolg van de overschakeling op hybride onderwijs. Op de derde plaats onder de gebruikerssectoren staat interne bedrijfscommunicatie/samenwerking voor 50 procent van de partners. Met 68 procent komen distributeurs/fabrikanten op de derde plaats.

Digital signage raakt iedereen

Op de vraag in welke sectoren de vraag naar digital signage bijzonder groot is, zijn de paneldeelnemers het oneens. De eerste plaats onder de gespecialiseerde ITC-dealers / systeemintegratoren wordt ingenomen door detailhandelaren en winkelcentra met 50 procent. Voor 75 procent van de ondervraagde distributeurs en fabrikanten is dit segment belangrijk, hun tweede plaats. Zij zien de grootste vraag in scholen en universiteiten. Met 31 procent staan de ondervraagde partners op de derde plaats. De gezondheidszorg staat voor beide onderzoeksgroepen op de tweede plaats (partners 43%; distributeurs/fabrikanten 68%).

U vindt meer resultaten van het panel in de afbeeldingengalerij: