Hoe meer er gedigitaliseerd wordt, hoe meer problemen er zijn

Volgens de huidige IT Trends-studie van Capgemini staan bedrijfsstructuren digitalisering vaak in de weg. Daarnaast is het tekort aan geschoolde arbeidskrachten een probleem.

In het jaarlijkse Capgemini-onderzoek “IT Trends” van dit jaar was 82 procent van de CIO’s in Duitstalige landen van mening dat digitalisering de bedrijfsmodellen van hun industrie verandert. Om hierop in te spelen nemen CIO’s vooral medewerkers met de relevante knowhow in dienst (82,7 procent) en schakelen ze adviesbureaus in (66,0 procent). De meesten schrikken echter terug voor ingrijpende organisatorische veranderingen, zoals het opzetten van een innovatieafdeling, het afvlakken van de hiërarchie en het vervangen van leidinggevenden.

Technologisch richten ze zich op het beter netwerken van gegevens (88,3 procent) en het uitbreiden van data-analyse (78,2 procent), het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten (80,8 procent) en het uitbreiden van cloud-capaciteiten (80,6 procent).

Hindernissen

De grootste hindernissen voor digitalisering die door de deelnemers aan de studie werden genoemd, zijn het gebrek aan geschoolde werknemers, inflexibele bedrijfsprocessen, starre organisatiestructuren, een gebrek aan overkoepelende planning en onduidelijke verantwoordelijkheden.

“Digitalisering is blijkbaar minder een technische dan een organisatorische uitdaging. Traditionele structuren staan verandering in de weg, zowel op bedrijfsniveau als op de IT-afdeling. CIO’s in wier bedrijven digitalisering van groot belang is, zijn meer bereid om veranderingen door te voeren. Dit werpt duidelijk vruchten af, want deze bedrijven zijn ver gevorderd in het netwerken en analyseren van gegevens en zijn al overgegaan tot het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten op basis van de bevindingen”, aldus Dr. Uwe Dumslaff, Chief Technology Officer bij Capgemini in Duitsland, die de resultaten toelicht.

Problemen met agile werkwijzen

Het gebruik van agile methoden van ontwikkeling tot operations, support en projectmanagement is de afgelopen twaalf maanden stabiel gebleven (een gemiddelde van 23,3 in het voorgaande jaar tegenover 24,2 procent in het huidige onderzoek). Volgens Capgemini lijken de redenen hiervoor te liggen in problemen met de agile manier van werken, die bedrijven ofwel niet kunnen integreren in het traditionele organisatiemodel of die niet wordt geaccepteerd door de werknemers. Bovendien klagen veel CIO’s over een gebrek aan geschoolde werknemers op dit gebied.

Het komt erop neer dat de problemen de verkorting van de release-cycli vertragen. Een derde, en dus de meeste deelnemers, werken hun individuele aanvragen slechts één tot drie keer per jaar bij. Velen hebben echter het doel om sneller te worden: De meerderheid streeft naar één update per maand of per week en heeft dus een veel grotere behoefte aan verandering dan momenteel haalbaar is.

Big Data

Dit jaar exploiteert 18,3 procent van de bedrijven in Duitstalige landen een of meer eigen Big Data-toepassingen. Het komt erop neer dat dit minder is dan vorig jaar (23,9 procent). “De daling is echter niet per se negatief, aangezien sommige sectoren in Europa of de rest van de wereld al aan het consolideren zijn”, aldus Thomas Heimann, Principal Enterprise Architect & Expert IT Trends bij Capgemini. “Sommige proefprojecten eindigen ook in de beslissing om gebruik te maken van de diensten van één aanbieder of te wachten tot er meer gegevens beschikbaar zijn. Maar de belangstelling voor Big Data blijft groot en het aantal bedrijven dat Big Data in workshops of proeftoepassingen onderzoekt, is toegenomen.”

Cloud computing

Het gebruik van de cloud is ook toegenomen: 75 procent van de bedrijven betrekt nu diensten uit de eigen cloud en maar liefst 79,6 procent betrekt diensten uit de cloud van een provider. Volgens Capgemini mag het hoge gebruikerspercentage echter niet verhullen dat deze laatste nog steeds slechts een klein deel van de totale diensten vertegenwoordigen. Zij leveren dit jaar 10,2 procent van alle IT-diensten (vorig jaar 6,5 procent), terwijl clouds die eigendom zijn van het bedrijf een aandeel hebben van 36,6 procent (vorig jaar 27,1 procent). Vooral grote bedrijven en het mkb hebben hun gebruik van de cloud sterk uitgebreid.

Toptechnologieën en de Algemene Verordening Gegevensbescherming van de EU

De eerste plaatsen op de lijst van toptechnologieën van het jaar worden ingenomen door cloudbeveiliging, beveiligingsautomatisering, BYOx-beveiliging, privacy by design en predictive analytics. Volgens Capgemini heeft de veelvuldige vermelding van beveiligingsthema’s te maken met de huidige dreigingssituatie enerzijds en de algemene verordening gegevensbescherming van de EU anderzijds. In het kader hiervan zullen er nieuwe veiligheidseisen komen, zoals de toepassing van het beginsel van ingebouwde privacy. Aan de andere kant blijven digitale oplossingen om de winkel- en service-ervaring in het filiaal te verbeteren, mobiel betalen, robotische procesautomatisering, mobiele diensten voor voertuigen en wearables duidelijk achter in termen van relevantie voor het bedrijf vanuit IT-perspectief; het zijn de “flops van het jaar”.

Over het onderzoek

De informatie is door Capgemini verzameld in het kader van de jaarlijkse IT Trends Study in september en oktober 2016. In totaal namen 148 IT-managers uit bedrijven in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland deel. De studie wordt voor de 15e keer gepubliceerd.