Proofpoint: Menselijke risicofactor

In opdracht van Proofpoint heeft de Economist Intelligence Unit in een wereldwijd onderzoek naar het dreigingspotentieel in bedrijven vastgesteld dat menselijke zwakheden daar de grootste risicofactor vormen.

Vijf van de zes security managers is van mening dat menselijke zwakheden een significant groter risico vormen met betrekking tot cyberaanvallen dan hiaten in de technische infrastructuur of problemen in bedrijfsprocessen. Dit is het resultaat van een onderzoek dat de Economist Intelligence Unit in opdracht van beveiligingsleverancier Proofpoint heeft uitgevoerd onder meer dan 300 CIO's en CISO's in Noord-Amerika, Europa en de regio Azië-Pacific. In principe is dit niet verwonderlijk, aangezien het mensen zijn die IT-systemen gebruiken en gebruikmaken van de gegevens die door IT worden geleverd.

"Meer dan 99 procent van gerichte cyberaanvallen vereist menselijke interactie om succesvol te zijn," legt Ryan Kalember, executive vice president cybersecurity strategy bij Proofpoint, uit.

Andere belangrijke punten uit het onderzoek:

  • 86 procent van de respondenten had in de afgelopen drie jaar te maken gehad met ten minste één digitale inbraak in het bedrijf, en 60 procent met vier of meer inbraken.
  • Al bijna de helft (47%) vreest een groot gegevensverlies in de komende drie jaar.
    • Cyberaanvallen hebben ernstige gevolgen: omzetverlies (33%, 38% voor grote bedrijven), verlies van klanten (30%) en ontslag van werknemers (30%).
    • 90% wil zich meer richten op de kwaliteit van cyberbeveiligingsmaatregelen.
    • Vier op de vijf respondenten (82%) beschouwt cyberbeveiliging als een topprioriteit voor de hogere leiding van het bedrijf.
    • 93 procent van alle CIO's en CISO's informeert het hogere management regelmatig over cyberbeveiligingsrisico's.

De volledige studie "Cyber Insecurity: Managing Threats From Within" kan hier worden gedownload:

https://www.proofpoint.com/us/resources/analyst-reports/the-economist-cyber-insecurity.

Aanvullende informatie

Proofpunt en het kanaal

Ingo Schäfer, Team Leader Channel Sales DACH, Proofpoint

Ingo Schäfer, Team Leader Channel Sales DACH, Proofpoint

"Mensen moeten in een positie worden gebracht om de 'last line of defence' te zijn", eist Ingo Schäfer, Team Leader Channel Sales DACH bij Proofpoint. Zijn bedrijf volgt daarom een zogenaamde "people-centric" benadering, die ervoor zorgt dat de producten en oplossingen van Proofpoint worden geïmplementeerd met regels die worden gemaakt op basis van aanvallen op individuen in het bedrijf van de klant. Volgens Schäfer vormen de oplossingen ook een aanvulling op de cloudactiviteiten van wederverkopers, met vernieuwingspercentages van meer dan 90 procent. Distributie is via ADN en Exclusive Networks. Er is gratis online training beschikbaar, gericht op verkoop en techniek. Der Hersteller bietet online zudem kostenlose Trainings zur Security-Awareness der Kunden-Unternehmen.