Black Friday en de B2B-handel

Volgens een onderzoek van de Berlijnse Hopp Marktforschung ondervinden online retailers uit de B2B-sector nadelen als ze niet aan Black Friday deelnemen. Zo'n 70 procent van de ondervraagde Duitse retailers wist de afgelopen jaren nieuwe klanten te winnen door deel te nemen aan Black Friday.

Het onderzoek van Hopp Marktforschung onderzocht het belang van Black Friday voor de Duitse B2B online retail. Voor slechts 18 procent van de ondervraagde detailhandelaren is het verkoopevenement tamelijk of helemaal onbelangrijk. 65 procent van de grotere detailhandelaren met meer dan 50 werknemers ziet Black Friday echter als een belangrijke verkoopstimulans.

"In het verleden werden klanten met dure marketingmaatregelen attent gemaakt op de start van de kerstmarkt. Door de Black Friday-uitverkoop zijn ze nu veel vroeger in de winkelstand. Een groot percentage van de klanten gebruikt de verkoopdag al voor hun kerstinkopen", zegt Konrad Kreid, directeur van Black Friday GmbH.

Slechts 59 procent van de ondervraagde detailhandelaren, waarvan 72 procent meer dan 50 werknemers in dienst heeft, is van mening dat het niet meedoen aan Black Friday duidelijke nadelen met zich meebrengt. 57 procent van de bedrijven die de voorbije jaren al aan Black Friday deelnamen, slaagden er zelfs in een relevante stijging van de verkoop te realiseren. 70 procent van de detailhandelaren verklaarde dat zij nieuwe klanten hadden kunnen winnen. Voor meer dan 30 procent biedt Black Friday een kans om klanten te bereiken die niet via andere marketingkanalen kunnen worden aangesproken en 51 procent van de retailers, waarvan 60 procent meer dan 50 werknemers heeft, ziet een duidelijk voordeel van Black Friday in de verlenging van de kerstbusiness.

Over het onderzoek

Hopp Marktforschung uit Berlijn heeft in oktober 2018 in opdracht van Black Friday GmbH een enquête gehouden onder 100 online retailers. Dit was een hybride online (CAWI) en telefonische enquête (CATI). De ondervraagde online detailhandelaren kwamen uit de volgende sectoren: Elektronica: 16 procent, mode 14 procent, sport 8 procent, kruidenierswaren 7 procent, huis en tuin 6 procent, accessoires en reizen elk 5 procent, kantoor en speelgoed 3 procent en andere.

.