internet marketing

Internetmarketing, ook wel online marketing genoemd, is het proces van het promoten van een merk of bedrijf en zijn producten of diensten aan klanten via digitale kanalen zoals zoekmachines, e-mail, websites en sociale media. Het wordt gebruikt om verkeer, leads en verkopen voor het bedrijf te stimuleren. De term is allesomvattend en omvat een breed scala aan typen, strategieën en tactieken om met klanten in contact te komen.

Soorten internetmarketing

Er zijn talloze soorten internetmarketing die verschillende tactieken en strategieën omvatten, en de onderstaande typen zijn niet uitputtend. Deze vormen van marketing vullen elkaar aan en zijn het meest effectief als ze samen worden gebruikt.

Search Engine Optimization (SEO)

SEO is het proces waarbij een website en digitale inhoud worden aangepast om de organische of “natuurlijke” plaatsing in zoekresultaten te verbeteren. Hoe hoger een webpagina scoort, hoe groter de kans dat deze door een potentiële klant wordt bekeken. Zoekmachines (met name Google) gebruiken crawler bots (ook wel spiders genoemd) om het internet te doorzoeken en een index op te bouwen van de online beschikbare inhoud. Wanneer een gebruiker een trefwoord zoekt, geeft de zoekmachine de meest relevante informatie.

Er zijn twee soorten SEO: on-page en off-page. On-page SEO is de manipulatie die rechtstreeks op een webpagina wordt uitgevoerd om de positie van zoekmachines te verhogen. Het omvat het optimaliseren van HTML-code, inhoudskwaliteit en inhoudsstructuur. Off-page SEO zijn de SEO-praktijken die buiten de website zelf plaatsvinden, zoals backlinks, linkrelevantie en sociale signalen.

Content marketing

Contentmarketing is het creëren en verspreiden van relevante online content op een manier die strategisch is ontworpen om consumenten aan te trekken en te bekeren. Het richt zich meer op communiceren met klanten dan op verkopen en wordt meestal beter ontvangen. Vormen van contentmarketing zijn onder meer blogposts, infographics, e-boeken, podcasts, casestudy’s en webinars.

Social media marketing

Social media marketing is het gebruik van social media platforms om de klantbetrokkenheid te verbeteren en een merk te promoten. Hoewel het niet per se de verkoop stimuleert, vergroot social media marketing de betrokkenheid, bouwt het links en vergroot het de merkbekendheid. Populaire sociale mediaplatforms die voor marketing worden gebruikt, zijn onder meer Facebook, Instagram en Twitter.

Influencer marketing

Een van de nieuwere vormen van internetmarketing, influencer marketing, maakt gebruik van influencers, of iemand met een grote sociale aanhang, om hun product of dienst voor een prijs te promoten. Dit kan zeer effectief zijn als de influencer in overeenstemming is met de waarden van een bedrijf en resoneert met de klanten van het bedrijf.

E-mail marketing

E-mailmarketing is het proces waarbij e-mail wordt gebruikt om direct marketingberichten naar consumenten te sturen in een poging om nieuwe klanten te werven en bestaande te behouden. Het is een van de meest kosteneffectieve soorten marketing en kan worden gebruikt om zowel een breed netwerk van klanten als een zeer niche te bereiken.

Affiliate marketing

Affiliate marketing beschrijft elk plan voor het delen van inkomsten waarbij een online geautomatiseerd marketingprogramma bloggers en website-eigenaren in staat stelt banneradvertenties, knoppen of andere advertentiemedia van een adverteerder op hun eigen website te plaatsen. Dit kan ook in de vorm zijn van het promoten van een product via een blog of video. Voor elke verkoop die via een link wordt gedaan, wordt een betaling ontvangen.

Betaalde advertenties

Betaalde advertenties zijn wanneer adverteerders betalen om hun advertenties van zoekmachines en andere online platforms weer te geven. Dit wordt vaak Pay Per Click (PPC) genoemd, wat betekent dat adverteerders een vergoeding betalen telkens wanneer een gebruiker op een van hun advertenties klikt. Adverteerders worden nu echter op verschillende manieren in rekening gebracht, afhankelijk van hun marketingdoelstellingen. Andere manieren om in rekening te brengen zijn onder meer de kosten per duizend vertoningen, de kosten per weergave en de kosten per actie.

Internetmarketingstrategieën

Een sterke internetmarketingstrategie kan nieuwe klanten aantrekken en klanten creëren die loyaal zijn aan uw merk. Strategieën zijn onder meer investeren in het maken van een gebruiksvriendelijke website, het optimaliseren van uw website voor zoekmachines om meer bezoekers te trekken, het maken van socialemediacampagnes die de klantbetrokkenheid vergroten en het schrijven van persberichten om de online dekking te vergroten.