Tarieven voor mobiele telefonie en internet gemakkelijker opzegbaar

Opzegtermijn aan het einde van de contractduur gemist? Dan loopt het internet-, telefoon- of gsm-contract nog een heel jaar door – tot nu. Maar nu keert het tij in het voordeel van de consument – en niet alleen voor nieuwe contracten.

Wie de opzegtermijn aan het eind van een tweejarig contract voor smartphone, internet & co. wel eens heeft gemist, weet hoe vervelend dat is. En ze zouden nu bijzonder gelukkig moeten zijn. Want vanaf 1 december mogen telecomaanbieders hun klanten niet langer aan hun contract gekluisterd houden als de minimale contractperiode is verstreken.

Tot nu toe werden contracten voor bijvoorbeeld mobiele telefonie of internet vaak automatisch met een jaar verlengd als ze niet op tijd werden opgezegd. Als gevolg van een wijziging van de telecommunicatiewet kunnen consumenten voortaan maandelijks opzeggen na het verstrijken van een minimumcontractduur. Dit geldt niet alleen voor nieuwe contracten, maar ook voor bestaande, legt het consumentenadviescentrum van Noordrijn-Westfalen uit.

Consumenten zullen ook beter af zijn bij verhuizingen: In de toekomst zullen klanten hun contract kunnen opzeggen met een opzegtermijn van één maand, zelfs binnen de minimumcontractperiode, indien de aanbieder de eerder geboekte diensten niet kan leveren op de nieuwe verblijfplaats, bijvoorbeeld als de internetsnelheid lager is. Hetzelfde geldt voor het geval er al een contract bestaat bij verhuizing en de aansluiting daardoor wordt bezet.

Vanaf december moeten providers hun bestaande klanten ook één keer per jaar schriftelijk informeren of hun tarieven nu tegen betere voorwaarden beschikbaar zijn. Door over te stappen, kunnen consumenten dus ontsnappen aan dure oude contracten.