Wat is skunkworks?

Skunkworks or skunkworks project is een straattaal die vaak wordt gebruikt om een ​​kleine en los gestructureerde groep mensen te beschrijven die onderzoek doen en een project ontwikkelen ter wille van innovatie in technologie.

Een skunkworks-project werkt vaak onafhankelijk van de normale onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten van een bedrijf en is daarom onderhevig aan beperkingen in middelen. Projecten worden vaak in het geheim ondernomen met dien verstande dat als de ontwikkeling succesvol is, het product later volgens het gebruikelijke proces zal worden ontworpen.

Beroemde Skunkworks-projecten

Veel bedrijven gebruiken skunkworks-projecten om innovatieve, technologische vooruitgang te ontwikkelen. Beroemde voorbeelden van een skunkworks-project zijn onder meer:

  • De Lockheed Advanced Development Projects: het eerste operationele straaljagervliegtuig van de VS (XP-80 Shooting Star).
  • Texas Instruments: het Digital Micromirror Device (DMD) dat wordt gebruikt om vliegtickets te printen.
  • IBM: Ontwikkeling van de IBM-pc.
  • Google: het Gmail-product van Google.
  • De eerste Apple Macintosh-computer.

Lockheed Martin Skunk Works

Hoewel de uitdrukking skunkworks en skunkworks-project vaak wordt gebruikt in de technologie en op andere gebieden, SKUNK WORKS (R) is een geregistreerd handelsmerk van Lockheed Martin Corporation en is de aangewezen alias van haar Advanced Development Programmes (ADP). Lockheed Martin’s Skunk Works staat wereldwijd bekend om het bereiken van baanbrekende technologische vooruitgang in de ontwikkeling van vliegtuigen.

Oorsprong van de zin

De uitdrukking is ontstaan ​​in 1943, tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Lockheed Corporation de eerste operationele straaljager van Amerika bouwde. De uitdrukking, die toen als een informele bijnaam werd gebruikt, komt van “Skonk Works”, de bootleg-brouwerij van Kickapoo Joy Juice in de strip “Li’l Abner” van Al Capp. De volgende beschrijving van lockheedmartin.com legt het verhaal achter de naam uit:

Een teamingenieur genaamd Irv Culver was een fan van Al Capp’s krantenstrip, “Li’l Abner”, waarin er een lopende grap was over een mysterieuze en onwelriekende plek diep in het bos genaamd de “Skonk Works”. Daar werd een sterke drank gebrouwen van stinkdieren, oude schoenen en andere vreemde ingrediënten.

Op een dag ging de telefoon van Culver en hij nam op door te zeggen: “Skonk Works, inside man Culver aan het woord.” Collega’s namen snel de naam aan voor hun mysterieuze divisie Lockheed. “Skonk Works” werd “Skunk Works”. [bron]