Greenfield

Greenfield is een term die afkomstig is uit de bouwsector en verwijst naar land dat nooit is gebruikt of onbebouwd is. Met land dat greenfield is, is het niet nodig om een ​​bestaand gebouw of infrastructuur te slopen of opnieuw op te bouwen. Het gebruik van de term is geëvolueerd en wordt nu in andere industrieën gebruikt. Voor het grootste deel is een greenfield-project een project dat de beperkingen mist die zijn opgelegd door eerder werk.

Greenfield-projecten in softwareontwikkeling

Bij softwareontwikkeling is een greenfield-project een project dat vanaf nul wordt ontwikkeld in plaats van vanuit een bestaand programma. Om een ​​volledig nieuw systeem te creëren, moet u vanuit een schone lei zonder legacy-code ontwikkelen. Dit soort projecten worden als risicovoller beschouwd, omdat ze vaak nieuwe infrastructuur, klanten en mogelijk nieuwe eigenaren vereisen. Vanwege de risicofactor wordt het gebruik van flexibele softwareontwikkelingsmethodologieën als de beste aanpak beschouwd, aangezien de nadruk wordt gelegd op het in staat stellen van mensen om samen te werken en teambeslissingen te nemen, naast continue planning, testen en integratie.

Een 100% greenfield-project is zeldzaam, aangezien de meeste ontwikkelaars zullen communiceren met bestaande code of deze zullen updaten of integraties zullen inschakelen. Voorbeelden van greenfield-softwareontwikkelingsprojecten zijn:

  • Een nieuwe website of app bouwen
  • Opzetten van een nieuw datacenter
  • Implementatie van een nieuwe regelsengine

Greenfield vs. brownfield softwareontwikkeling

In dezelfde bouwstijl is brownfield een term die eerder ontwikkeld land beschrijft. In tegenstelling tot een greenfield-project beschrijft een brownfield-project software die is gebouwd vanuit een bestaand programma. Brownfield-ontwikkeling gebeurt meestal wanneer een bestaande applicatie moet worden verbeterd of verder ontwikkeld. Voorbeelden van brownfield-softwareontwikkelingsprojecten zijn:

  • Een nieuwe module toevoegen aan een bestaand bedrijfssysteem
  • Een nieuwe functie integreren in een softwareapplicatie
  • Code upgraden om de functionaliteit van een app te verbeteren

Greenfield-ontwikkeling is over het algemeen flexibeler dan brownfield-ontwikkeling, aangezien een nieuw programma niet in een specifieke mal hoeft te passen. Zonder duidelijke richting is de mate van risico echter relatief hoger bij greenfields, en het kost veel meer tijd omdat alle aspecten van het systeem moeten worden gedefinieerd.

Hoewel brownfieldontwikkeling de mogelijkheid biedt om verbeteringen aan bestaande oplossingen toe te voegen, vereist het gedetailleerde en nauwkeurige kennis van de beperkingen van de bestaande infrastructuur en IT om uitval te voorkomen. Over het algemeen kost brownfieldontwikkeling minder tijd en geld en is het veel minder riskant dan greenfieldontwikkeling.

Gerelateerde links