webserver

Een webserver is hardware of software waarmee een computer een website kan hosten. Een server kan worden gehost in kernelmodus of gebruikersmodus; In de kernel-modus draait de webserver bovenop het besturingssysteem, terwijl de gebruikersmodus (gedownload net als een andere app of programma) langzamer en minder effectief is. Slechts een voorbeeld van een bekende webserver is Apache, die goed werkt op verschillende populaire besturingssystemen.

Webservers communiceren met clients (degenen die toegang hebben tot hun gehoste websites) via het Transmission Control Protocol en Internet Protocol. Meestal zijn webservers geprogrammeerd om een ​​bepaalde hoeveelheid verkeer of een bepaald aantal verzoeken gedurende een bepaalde tijd toe te staan. Dit is ingesteld om de server te beschermen tegen overbelasting, waardoor deze in sommige gevallen tijdelijk onbruikbaar kan worden.

DDoS-aanvallen

Hoewel dit van nature kan gebeuren als te veel gebruikers tegelijkertijd een HTTP-verzoek doen, is het ook een vorm van aanvallen op een webserver. Distributed Denial of Service (DDoS) -aanvallen gebruiken meerdere verzoeken van verschillende IP-adressen om een ​​server volledig te overweldigen. Zodra de server uitvalt en het webverkeer wordt geblokkeerd, kan de website geld verliezen.

HyperText Transfer Protocol (HTTP)

HTTP is het standaardprotocol waarmee webservers en clients communiceren en webverzoeken verzenden en ontvangen. Met hypertekst kunnen woorden, afbeeldingen en andere vormen van zichtbare communicatie worden gekoppeld aan een internetdatabase. Een computergebruiker gebruikt bijvoorbeeld een browser om een ​​website op te zoeken (op te vragen). De database stuurt die gegevens naar de browser waar ze worden geïnterpreteerd met behulp van HTTP. De tekst die in het protocol wordt gebruikt, sluit logisch aan op de opmaaktekst van de webpagina (HTML, bijvoorbeeld), aangezien beide hypertekst zijn. HTML-code komt overeen met alles wat zichtbaar is voor gebruikers op de webpagina.

HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure) voegt encryptie toe aan HTTP voor extra veiligheid. Het wordt op dit moment ten zeerste aanbevolen voor alle websites.

DNS- en IP-adressen

Webservers maken verbinding met clients via IP-adressen van beide kanten. Datapakketten gaan van het ene IP-adres (van de client) naar het andere (van de server). IP-adressen hebben een numeriek formaat, dat is hoe computers communiceren, maar het is moeilijk voor mensen om te onthouden en te begrijpen. Het Domain Name System (DNS) maakt het voor mensen veel gemakkelijker om toegang te krijgen tot verschillende websites. Aan het IP-adres van elke website wordt een domeinnaam toegewezen (bijvoorbeeld Kompoos.com). Wanneer een client de domeinnaam typt, halen DNS-servers het bijbehorende IP-adres op, zodat de client en webserver verbinding kunnen maken en kunnen communiceren.