NGINX: webserver, load balancer, API gateway en meer

Even een open source oplossing moet worden onderhouden en geïmplementeerd. In de webserveromgeving is NGINX een van de grote spelers. Na te zijn opgekocht door F5 Networks, investeert het nu in het kanaal.

NGINX (uitgesproken als “Engine-Ex”) is een open-source software (BSD-licentie) die in de eerste plaats een webserver is, maar kan worden aangevuld met andere modules, waaronder load balancer, web application firewall, API gateway, reverse proxy en content cache. Het marktaandeel voor HTTP-servers in Duitstalige landen bedraagt ongeveer 10 procent. Netflix, AWS en Airbnb vertrouwen bijvoorbeeld op NGINX Open Source om het verkeer naar hun applicaties te beheren.

F5 Networks neemt over

In maart van dit jaar werd het bedrijf voor 670 miljoen Amerikaanse dollar gekocht door F5 Networks. Owen Garrett, Senior Director, Product Management NGINX bij F5 Networks, wil nu de partnergemeenschap uitbreiden. Zoals gebruikelijk in de open source omgeving, biedt het bedrijf diensten aan rond het gratis product. Het commerciële “NGINX Application Platform” wordt verkocht in een abonnementssysteem. “Enterprise-klanten krijgen toegang tot de ondersteunde patches van de NGINX-oplossingen en extra enterprise-functionaliteiten. Ze hebben ook toegang tot NGINX technische ondersteuning met een responstijd van 30 minuten,” beschrijft Garret.

Principe “Zwitsers zakmes”

Owen Garrett, Senior Director, Product Management NGINX bij F5 Networks

Owen Garrett, Senior Director, Product Management NGINX bij F5 Networks

Het NGINX Application Platform, als productsuite, omvat tools die bedrijven nodig hebben om applicaties te implementeren. Met de “NGINX Controller” kunnen instanties van de software op schaalbare wijze worden beheerd in een multi-cloud omgeving, ongeacht of zij worden ingezet als load balancers of API gateways. De load balancing module helpt Infrastructure & Operation (I&O) teams bij het configureren, beheren en monitoren van NGINX Plus instances. De API Management module is voor DevOps teams om API’s te definiëren, publiceren, beveiligen, monitoren en analyseren. “NGINX Unit” tenslotte, is een app server. “Als een Zwitsers zakmes”, zegt Garrett, “geeft NGINX DevOps en software-architecten de mogelijkheid om hun architectuur te vereenvoudigen en de kosten te verlagen.”

Agile ontwikkeling en microservices

De channelbusiness rond NGNIX is breed: strategische partners hebben langdurige relaties met klanten en begrijpen hun unieke uitdagingen. Naast deze partners, die technisch betrokken zijn, verspreiden anderen de weboplossingen in de zin van aanbevelingen als tipgevers. “NGINX zet zich in voor een intensieve ontwikkeling van en investering in zijn groeiende partnergemeenschap”, zegt het hoofd productmanagement.

“Integrators en resellers die een applicatiegerichte aanpak hanteren, krijgen steeds meer te maken met de uitdagingen van bedrijven die overgaan op agile ontwikkeling en microservices”, aldus Garrett over de marktactiviteit achter de schermen. Voor geavanceerde architectuurontwerpen zijn specialisten nodig die begrijpen hoe legacy-applicaties kunnen worden gemoderniseerd met een hybride applicatieontwerp. Het doel is de gegevensoverdracht te ondersteunen in zowel monolithische toepassingen als het microservices-platform. Partners adviseren en implementeren bij de klant en helpen de beschreven overgang te beheren. Uiteindelijk gaat het erom het verkeer van laag 7 (de toepassingslaag) te optimaliseren. Het gaat ook om het verplaatsen van verkeer en werklasten in een multi-cloud landschap en het aanpakken van de kwetsbaarheden bij het routeren, beveiligen en beheren van applicatieverkeer.