server

(om te zien) (N). Een server is een type computer of apparaat op een netwerk dat netwerkbronnen beheert. Servers zijn vaak toegewijd, wat betekent dat ze naast hun servertaken geen andere taken uitvoeren. Op besturingssystemen met meerdere verwerkingen kan een enkele computer echter meerdere programma’s tegelijk uitvoeren. Een server zou in dit geval kunnen verwijzen naar het programma dat bronnen beheert in plaats van naar de hele computer.

Verschillende soorten servers

Verschillende soorten servers hebben verschillende taken, van het bedienen van e-mail en video tot het beschermen van interne netwerken en het hosten van websites. Er zijn veel verschillende soorten servers, bijvoorbeeld:

  • Bestanden server: een computer en opslagapparaat voor het opslaan van bestanden. Elke gebruiker op het netwerk kan bestanden op de server opslaan.
  • Printserver: een computer die een of meer printers beheert, en een netwerkserver is een computer die netwerkverkeer beheert.
  • Database server: een computersysteem dat databasequery’s verwerkt.

Zijn servers gewoon desktopcomputers?

Veel mensen denken ten onrechte dat een server een typische desktopcomputer is, maar het simpelweg draaien van een serverbesturingssysteem op een desktopcomputer is geen vervanging voor echte serverhardware. Voor de gemiddelde thuisgebruiker die op zoek is naar een eenvoudige, niet vaak gebruikte server, zou een server die is gebouwd op een desktopcomputer kunnen werken, maar de meeste bedrijven zullen merken dat een kant-en-klare, speciale server een betere keuze is. Een server is ontworpen om 24 uur per dag gegevens te beheren, op te slaan, te verzenden en te verwerken, moet betrouwbaarder zijn dan een desktopcomputer en biedt een verscheidenheid aan functies en hardware die doorgaans niet worden gebruikt in de gemiddelde desktopcomputer.

Aanbevolen literatuur: Lees meer over het verschil tussen servers en desktop-pc’s in dit Kompoos-artikel.

Server hardware

Een van de beste keuzes voor een klein bedrijf is een speciale server die vanaf de grond af is gebouwd als bestandsserver om functies en uitbreidingsopties te bieden die een desktopcomputer niet heeft. Voordat u in serverhardware investeert, moet u veel dingen overwegen, waaronder het serverbesturingssysteem, toepassingen, opslag, processor, vormfactor, geheugen en meer om u te helpen een verstandige keuze te maken.

Top 5 serverdefinities die u moet kennen

1. Wat is een webserver?

Webservers zijn computers die webpagina’s bezorgen (of serveren). Elke webserver heeft een IP-adres en eventueel een domeinnaam. Er zijn veel webserversoftwaretoepassingen, waaronder software in het publieke domein en commerciële pakketten.

2. Wat is een proxyserver?

Een proxyserver is een server die zich tussen een clienttoepassing, zoals een webbrowser, en een echte server bevindt. Proxyservers hebben twee hoofddoelen: om de prestaties te verbeteren en om verzoeken te filteren.

3. Wat is een dedicated server?

Een dedicated server is een enkele computer in een netwerk die is gereserveerd om aan de behoeften van het netwerk te voldoen. Sommige netwerken vereisen bijvoorbeeld dat één computer apart wordt gehouden om de communicatie tussen alle andere computers te beheren.

4. Wat is een applicatieserver?

Een applicatieserver is een programma dat alle applicatiebewerkingen tussen gebruikers en de back-end bedrijfstoepassingen of databases van een organisatie afhandelt. Dit type server wordt doorgaans gebruikt voor complexe op transacties gebaseerde toepassingen.

5. Wat is een cloudserver?

Cloudservers zijn services die op aanvraag via internet aan klanten ter beschikking worden gesteld. In plaats van te worden geleverd door een enkele server of virtuele server, worden cloud-serverhostingservices geleverd door meerdere verbonden servers die een cloud vormen.

6. Wat is virtualisatie?

Virtualisatie kan ervoor zorgen dat één server zich gedraagt ​​als vele, waarbij een server veel virtuele machines host die zelf als een server werken. Containers gaan nog een stap verder door een ingekapselde applicatie met een eigen besturingsomgeving te creëren. Aan de andere kant van het spectrum kunnen veel servers als één cluster fungeren, een technologie die gewoonlijk wordt gebruikt bij high-performance computing.