Wat is de slimme fabriek

Een slimme fabriek is een bedrijf dat is overgestapt op geautomatiseerde en intelligente systemen, die autonoom en in contact met hun omgeving werken

We horen vaak over Industrie 4.0, vooral de laatste maanden. Dit is een continu veranderingsproces dat door bedrijven, met inbegrip van het midden- en kleinbedrijf, wordt doorgevoerd en leidt tot de invoering van geautomatiseerde en intelligente verwerkingssystemen in fabrieken.

De vierde industriële revolutie, zoals deze belangrijke historische fase wordt aangeduid, is een term die de overgang naar de digitalisering van de produktie omschrijft, zoals deze in de loop der eeuwen tot stand is gekomen toen de industrie door andere revoluties werd getroffen. In feite zetten bedrijven de deuren van hun fabrieken open voor robotmachines en vooral voor machines die in staat zijn autonoom beslissingen te nemen, in interactie met hun omgeving. We spreken in dit geval van Cyber-Physical Systems. CPS zijn computersystemen die machines in staat stellen te communiceren en te opereren in nauw contact met de echte wereld.

De slimme fabriek

De intrede van Cyber-Physical Systems betekent dat bedrijven vertrouwen op intelligente verwerkingstechnieken, waarbij de mens nog wel nodig is, maar niet meer zo fundamenteel als vroeger. CPS-systemen maken het in feite mogelijk dat fabrieken autonomer en efficiënter worden. In de komende jaren zullen de productieprocessen, zoals vele deskundigen suggereren, hoofdzakelijk op deze hulpmiddelen gebaseerd zijn. Vooral 2018 wordt het doorbraakjaar. En niet alleen voor grote ondernemingen, maar ook voor het midden- en kleinbedrijf. De slimme fabriek is precies dat: een slim bedrijf.

Onderneming 4.0: IoT-objecten en data-analyse

In Industrie 4.0 zullen twee elementen van cruciaal belang zijn: IoT-objecten, altijd verbonden Internet of Things-apparaten, en Big Data. Twee kanten van dezelfde medaille en sterk verbonden met CPS-systemen. Door traditionele machines te vervangen door objecten van het internet der dingen kunnen bedrijven alle bedrijfsprocessen in realtime onder controle houden en gegevens verzamelen die op verschillende manieren kunnen worden gebruikt. Big Data maken voorspellende analyses, d.w.z. voorspellingen en simulaties, mogelijk. En, daarom, om mogelijke toekomstige problemen onder ogen te zien.