Wat zijn slimme lampen en hoe werken ze

Slimme lampen kunnen rechtstreeks vanaf de smartphone worden ingeschakeld en veranderen van kleur naargelang de behoeften van de gebruiker. De kosten zijn echter hoog

Vroeger was het bedienen van gloeilampen met je stem of door in je handen te klappen een scenario uit een sciencefictionfilm. Nu is het een realiteit. De verlichting in huis heeft grote vooruitgang geboekt door slim te worden en zich aan te passen aan de behoeften van de gebruiker, waardoor verspilling en hoog verbruik worden tegengegaan.

De eerste bedrijven die in deze smart home-sector investeren, zijn Philips. Maar de laatste tijd implementeren Ikea, Hive en vele anderen ook hun eigen slimme gloeilampoplossingen. Op dit punt vragen de meesten van u zich waarschijnlijk af: hoeveel kost het mij om een dergelijk verlichtingssysteem in mijn huis te implementeren? Maar laten we het stap voor stap doen en het in volgorde. Laten we beginnen met het definiƫren van de precieze betekenis van slimme verlichting. Slimme lampen zijn lampen die je rechtstreeks vanaf je telefoon kunt bedienen en regelen, of die nu op Android of iOS draait.

Hoe kunnen we ze regelen? Eenvoudig, dankzij een app ontwikkeld door de lampenfabrikanten zelf. Via de app kunnen we de helderheid instellen en als de lampen verschillende kleuren hebben, kunnen we ook de tint ervan veranderen. U kunt ook standaard helderheidsinstellingen instellen. Bijvoorbeeld een fel licht om te lezen, een gedimd licht voor het avondeten of het kijken van een film op tv.

Hoe slimme lampen werken

Om een slim lampennetwerk te installeren, hoeft u geen grote veranderingen aan te brengen. Gebruik gewoon het bestaande elektrische systeem in uw huis. De aansluiting voor de gloeilamp is niet anders dan die welke gewoonlijk voor de lichtpunten wordt gebruikt. Bovendien heeft elke lamp een draadloze connector waarmee hij kan communiceren met de dichtstbijzijnde andere lamp. Deze maken op hun beurt verbinding met de thuisrouter. Dezelfde router waarop ook onze smartphone is aangesloten. Sommige slimme lampen kunnen ook op afstand worden bediend. Dit betekent dat we zelfs vanuit kantoor de buitenverlichting kunnen aanpassen of de ingangsverlichting kunnen inschakelen als we uit de auto stappen op weg naar huis. Er zijn ook speciale slimme lampen die ons waarschuwen voor stroomstoringen en stormen en ons via de app adviseren wat te doen.

Slimme lampen en kunstmatige intelligentie

Slimme lampen kunnen ook worden bediend met behulp van virtuele assistenten, evenals smartphones. Systemen zoals Cortana, Siri of Alexa en Google Assistant. Met deze hulpmiddelen hoeven we alleen maar tegen de persoonlijke assistent te zeggen ‘dim de lichten, of stel de bioscoopmodus in’ en de lampen zullen ons spraakcommando opvolgen.

Wat zijn slimme lampen?

Er zijn drie verschillende modellen slimme lampen. Er zijn standaard gloeilampen, kaarslampen en spots. Alle slimme lampen maken gebruik van LED-technologie, die veel minder energie verbruikt dan conventionele gloeilampen. Een standaard slimme gloeilamp varieert van 5,5W tot 9,5W. Dat is bijna gelijk aan een 50-60W gloeilamp. Zoals gezegd, zijn er witte of gekleurde lampen. Uiteraard zijn de lampen die van kleur veranderen duurder.

Hoeveel kosten slimme lampen

Laten we eerlijk zijn: slimme verlichtingssystemen zijn erg duur. Zelfs als de kosten mettertijd steeds lager worden. Maar het is geen uitgave die zichzelf in korte tijd terugbetaalt. Een paar (witte) lampen kost over het algemeen zo’n 50-60 euro. Een set van drie gekleurde lampen kost meer dan 130 euro. In de praktijk, als we per kamer rekenen, zou het ongeveer 250-300 euro kosten om een woonkamer te verlichten en ongeveer de helft daarvan voor een badkamer of keuken. Een zeer hoge kostprijs die zichzelf binnen enkele jaren terugbetaalt.