Veiligheid heeft topprioriteit in het slimme huis

Energie-efficiëntie en gemak – dat zijn de kenmerken van het verbonden huis. Hoewel de smart home-markt in heel Europa een hoge vlucht neemt, maken veel Duitse consumenten zich nog steeds zorgen over de veiligheid van smart home-producten. Dat blijkt uit een GfK-onderzoek van Avast.

Een kleine maairobot zorgt voor het vervelende grasmaaien en het gazon geeft zichzelf ook water in het slimme huis. Vooral in Europa komt de markt voor slimme huishoudapparaten nu in een stroomversnelling. Volgens een kwartaalonderzoek van de International Data Corporation (IDC) omvatte de Europese markt voor slimme thuissystemen in het laatste kwartaal van 2019 bijna 39,9 miljoen eenheden, wat neerkomt op een groei van 20,4 procent ten opzichte van de apparaten die in het vierde kwartaal van het voorgaande jaar werden verkocht. Hiervan waren videosystemen en smart-tv’s goed voor meer dan 50 procent, gevolgd door smart speakers met meer dan 20 procent. De overige 30 procent was verdeeld over de segmenten verlichting, beveiligingscamera’s en thermostaten.

Duitsers hebben bedenkingen

De Duitse consument vertoont echter een eerder terughoudend koopgedrag als het gaat om slimme thuissystemen. Dit is het resultaat van een GfK-onderzoek in opdracht van Avast. Volgens de enquête koopt meer dan een vijfde geen slimme helpers voor thuis omdat zij zich zorgen maken over de veiligheid van de producten. Bijgevolg maakt 16% van de ondervraagde Duitsers geen gebruik van smart home-technologie. Slechts 8 procent van de deelnemers aan de enquête is van plan slimme apparaten aan te schaffen. Hoewel 18 procent aangeeft dat slimme apparaten het dagelijks leven handiger maken, ziet 25 procent ze als een risico voor hun privacy.

Veiligheid in het slimme huis

Volgens Avast is er ook in Duitsland nog werk aan de winkel om de markt vooruit te helpen. Slechts een derde van de gebruikers (34%) weet immers welke apparaten in huis met het internet zijn verbonden en slechts 7% acht zich in staat zijn netwerk tegen cyberaanvallen te beschermen. Elk apparaat dat met het internet is verbonden, is een potentiële toegangspoort voor hackers. Toch verandert slechts 14 procent van de gebruikers het standaardwachtwoord in een individueel wachtwoord. Bijgevolg houdt 86 procent het vooraf ingestelde wachtwoord aan. De situatie is vergelijkbaar voor beveiligingsupdates van fabrikanten. In de praktijk installeert slechts 22 procent ze onmiddellijk. Volgens de studie zorgt slechts 7 procent voor voldoende IT-beveiliging van hun slimme huishoudapparaten. In plaats daarvan vertrouwt 93 procent erop dat de fabrikanten van smart home-apparaten voor voldoende beveiliging zorgen.

Security by Design

Hoewel gebruikers zeker ook verantwoordelijk zijn voor de beveiliging van hun apparaten, kunnen fabrikanten ook een goede bijdrage leveren. Volgens Netatmo-oprichter Fred Potter kunnen bedrijven een aantal veiligheidsmaatregelen nemen om ervoor te zorgen dat gebruikersgegevens vertrouwelijk blijven. Volgens Netatmon biedt de ontwikkeling van producten met automatische software-updates, versleutelde communicatieprotocollen en zonder standaardwachtwoordsysteem een betere bescherming van de gebruikersgegevens.

.