Intel kondigt “Ice Lake”-architectuur aan in 10nm tegen 2020

Intel presenteerde zijn nieuwe processorroadmap tot 2020 voor het eerst op de Data-Centric Innovation Summit in Santa Clara. Volgens deze worden de 14nm “Cooper Lake” CPU’s, die in 2019 op de markt komen, over twee jaar gevolgd door de “Ice Lake” architectuur, die zal worden gefabriceerd met behulp van het 10nm proces.

Nog in mei had Intel toegegeven dat de serieproductie van chips op basis van een 10nm fabricagetechnologie nog steeds zou worden uitgesteld tot 2019. Dat was waarschijnlijk nog een te optimistische inschatting: op de Data-Centric Innovation Summit in Santa Klara, Californië, presenteerde de chipfabrikant de bijgewerkte routekaart voor zijn high-end Intel Xeon-processorserie.

De opvolger van Intels huidige “Coffee Lake”-processoren, met de codenaam “Cascade Lake”, zal naar verwachting voor het einde van 2018 op de markt komen. De 14 nm-processoren ondersteunen nu het reeds lang geleden aangekondigde Intel Optane Persistent Memory, dat oorspronkelijk was bedoeld voor de “Skylake” Xeon-familie. Optane maakt naar verluidt tot 3 TByte hoofdgeheugen per socket mogelijk en helpt de prestaties op te voeren in een brede waaier van toepassingen die Intel en zijn partners nog aan het verkennen zijn. Intel heeft een nieuwe geheugencontroller geïntegreerd om de Optane DIMM’s te ondersteunen.

Voor de “Cascade Lake”-processoren behoudt Intel de LGA 3647-socket met zes geheugenkanalen, de CPU’s hebben nog steeds 28 kernen en worden gefabriceerd met 14 nm. De processoren krijgen hogere kloksnelheden en geoptimaliseerde caches, alsmede een herzien netwerk. Intel heeft ook ondersteuning toegevoegd voor DLBoost, een nieuwe AVX-512-optimalisatie voor machine-leertoepassingen. “Cascade Lake” zal ook de eerste generatie Xeon-processoren zijn met hardwarevoorzieningen die bescherming bieden tegen de kwetsbaarheden Spectre en Meltdown.

“Cooper Lake”: vernieuwde “brugarchitectuur” in 14nm++ proces

Intel’s Navin Shenoy, executive vice president en general manager van de Data Center Group bij Intel, zei dat het “Cooper Lake”-SP-platform compatibel zal zijn met de komende 10nm “Ice Lake”-SP-processoren, die in 2020 zullen arriveren. Dit betekent dat het nieuwe “Cooper Lake platform” met de LGA4198 socket zal arriveren met het Whitley platform – en dan al socket-compatibel zou moeten zijn met de volgende “Ice Lake” processoren.

Intel staat onder grote druk met het herhaaldelijke uitstel van de geplande 10nm architecturen. AMD heeft met zijn ZEN-serie nieuwe topmerken op de processormarkt gepresenteerd. De AMD Rome server serie zal ook binnenkort verschijnen. Zelfs als Cascade Lake, Cooper Lake en Ice Lake verschijnen met meer kernen, nieuwe instructiesetuitbreidingen en meer geheugenkanalen, zullen ze het moeten opnemen tegen een sterke concurrent.

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd door Elektronikpraxis.