Tiger Lake in het wild

Intel heeft Tiger Lake nu officieel in het wild vrijgegeven. De CPU wordt nu de 11e generatie Core-processor genoemd en zal naar verwachting AMD’s Ryzen 4000 een run voor zijn geld geven. Naast een snelle geïntegreerde GPU biedt Tiger Lake PCIe 4.0 en Thunderbolt 4.

In de afgelopen weken heeft Intel al het een en ander onthuld over Tiger Lake. Onlangs, op Intel Architecture Day, waren er details over de verbeterde 10-nanometer productietechnologie genaamd SuperFin, die grotendeels verantwoordelijk is voor de hogere klokfrequentie die Tiger Lake haalt in vergelijking met Ice Lake. Nu heeft Intel officieel de eerste 11e generatie Core-processoren onthuld en tegelijkertijd het Evo-platform, waarop notebookfabrikanten hun ontwerpen moeten baseren om Tiger Lake zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. Er zullen echter ook veel Tiger Lake-notebooks op de markt komen die uit kostenoverwegingen niet aan de Evo-eisen zullen voldoen.

Komt met twee of vier cores

Intel kondigde aanvankelijk negen 11e generatie Core-processors aan; acht daarvan zullen later dit jaar in notebooks te zien zijn. De Core i3 quad-core 1120G4 en 1125G4 modellen komen pas in 2021, en de processoren komen in twee verschillende groottevarianten: Als UP3 met een basisverbruik tussen 12 en 28 watt en als compacte UP4-processor met 7 tot 15 watt voor zeer dunne en lichte notebooks of 2-in-1-computers. Tot nu toe heeft Intel hier gesproken over U en Y modellen. Het stroomverbruik en dus ook de prestaties kunnen door de fabrikant worden bepaald aan de hand van het ontwerp van de notebook, de koeloplossing en de accucapaciteit. De 28 watt is niet de absolute bovengrens van wat de processor kan verbruiken. In Turbo Boost kan het stroomverbruik korte tijd oplopen tot 50 watt.

De UP3-processoren omvatten de Core i7-modellen 1185G7 en 1165G7, die beschikken over vier cores en acht threads, 12 MB cache en een Xe-LP GPU met 96 executie-eenheden. Het topmodel haalt 4,8 GHz in Turbo Boost en werkt met een relatief hoge basisklok van 3,0 GHz. Het Core i5 model 1135G7 heeft ook vier cores met hyperthreading, maar de cache is slechts 8 MB en de GPU heeft slechts 80 executie-eenheden (EU’s) actief. De Core i3-processoren zijn verkrijgbaar met twee of vier cores, elk met hyperthreading. De G4-versie van de Xe-GPU met 48 EU’s wordt hier gebruikt. Fabrikanten kunnen UP3-notebooks uitrusten met DDR4-3200 of LPDDR4x-4266 geheugen. De UP4-processoren – ook hier zijn er Core i7, i5 en i3 – werken met een beduidend lagere basisklok van maximaal 1,2 GHz voor de i7-1160G7 en 1,8 GHz voor de dual-core i3-1110G4. De maximale turboklok en de GPU-klokfrequentie zijn ook lager. LPDDR4x-4266 wordt hier in principe als geheugen gebruikt.

Die Liste der Tiger-Lake-Prozessoren umfasst fünf UP3- und vier UP4-Prozessoren.

Volgens Intel volgen volgend jaar Pentium- en Celeron-processoren op basis van Tiger-Lake, alsmede het vPro-platform met Core-processoren van de 11e generatie. Intel heeft laten doorschemeren dat er ook Tiger Lake-modellen met meer kernen en extra PCI Express 4.0-lanes zullen komen. De fabrikant heeft echter bevestigd dat er geen nieuwe mobiele processoren meer zullen komen die niet in ten minste een 10-nanometerproces worden vervaardigd.

Willow Cove-microarchitectuur en Iris Xe grafische eenheid

Intel maakt in Tiger Lake gebruik van processorkernen met Willow Cove-processorarchitectuur. Het is een verdere ontwikkeling van de Sunny Cove microarchitectuur die in Ice Lake wordt gebruikt. Hij is echter aangepast aan de SuperFin-technologie en voorzien van een grotere level 2 cache. Dit is nu 1,25 MB per kern in plaats van 512 KB en is ook niet-inclusief. De cache van niveau 3 is nu ook niet inbegrepen en is gegroeid van twee naar drie MB per core. Een dubbele ringbus als verbinding tussen kernen, Xe-GPU, geheugencontroller en de andere functionele eenheden zorgt nu voor een verdubbelde bandbreedte in vergelijking met Ice Lake. De PCI Express-controller met vier lanes beheerst nu PCI Express 4.0, waarmee de 11e generatie Core-processors de eerste mobiele processors zijn met PCIe 4.0. Intel gaf tijdens de presentatie aan dat verdere Tiger Lake-modellen hier meer lanes zullen hebben. Verdere innovaties in Tiger Lake zijn de geïntegreerde Thunderbolt 4-controller en Control-Flow Enforcement Technology (Intel CET), evenals Total Memory Encryption als beveiligingsfuncties. Intel heeft de Gaussian and Neural Accelerator (GNA 2.0) in de processor geïntegreerd als een afzonderlijke en bijzonder efficiënte AI-functie-eenheid. Met behulp van een neuraal netwerk moet het bijvoorbeeld achtergrondruis onderdrukken tijdens videoconferenties of ruis elimineren in HDR-beelden.

Om het stroomverbruik te verminderen met behoud van hoge prestaties, maakt Intel gebruik van DVFS-technologie (Dynamic Voltage/Frequency Scaling). De CPU is opgedeeld in aparte energiedomeinen voor cores, fabric en het geheugensubsysteem, waarvan de kloksnelheid wordt geregeld afhankelijk van de werklast.

Een enorme vooruitgang ten opzichte van Ice Lake en nog meer ten opzichte van de 14 nm-processoren van de Comet Lake-serie is de Iris Xe grafische eenheid. Intel integreert de low-power variant Xe-LP met maximaal 96 EU’s en een klokfrequentie tot 1,35 GHz in Tiger Lake. De Iris Plus in Ice Lake moet het doen met 64 EU’s en klokt ook lager. Intel heeft ook de prestaties van de in subslices ondergebrachte EU’s opgevoerd, een nieuwe L1-datacache geïntroduceerd en de omvang van de L3-cache in de GPU vergroot tot maximaal 3,8 MB. Bovendien kan de Xe-LP GPU worden gebruikt voor AI-workloads. Het brengt native ondersteuning voor INT8 inferencing met DL Boost DP4a. Op een notebook kan de technologie bijvoorbeeld worden gebruikt voor beeldverbetering tijdens videoconferenties.

De media-engine heeft een speciale AV1-decoder in de hardware. De AV1-codec, die niet door octrooien is gehinderd, wordt verhandeld als opvolger van H.264/AVC, maar levert zonder een hardwaredecoder een vrij hoge CPU-belasting op. Bovendien ondersteunt de Intel GPU het afspelen van HDR10 content en Dolby Vision met laag stroomverbruik. De Display Engine kan nu tot vier beeldschermen van stroom voorzien via HDMI, DisplayPort, Thunderbolt 4 of USB Type-C en ondersteunt Adaptive Sync. Het blijft echter bij HDMI 2.0 en DisplayPort 1.4.

Wanneer het op gaming aankomt, belooft Intel niet alleen een verdubbeling van de prestaties in vergelijking met Ice Lake-processoren, maar ook aanzienlijk hogere prestaties dan met de Ryzen 4000-processoren met hun geïntegreerde Vega GPU.

Het Evo Platform

Met Project Athena heeft Intel medio 2019 al specificaties geformuleerd voor lichtgewicht, krachtige notebooks met lange runtimes en ook systeemfabrikanten ondersteund bij de ontwikkeling en aanpassing van overeenkomstige apparaten. Met het Evo-platform volgt nu een verdere ontwikkeling van Athena, maar dit keer met een eigen logo en waarschijnlijk ook marketingondersteuning naar het voorbeeld van de Centrino-campagne in het begin van de jaren 2000.

De specificaties waaraan een notebook moet voldoen voor het Evo-label zijn onder meer een batterijlevensduur van ten minste negen uur onder reële omstandigheden met een volledig HD-beeldscherm, minder dan 30 minuten oplaadtijd voor vier uur bedrijfstijd, ontwaken in minder dan een seconde en een systeem dat zonder vertraging kan worden bediend, zelfs als het op de batterij werkt. Bovendien moeten Evo-systemen niet alleen over een Tiger Lake-processor beschikken, maar ook Thunderbolt 4 en Wi-Fi 6 bieden. Andere voorwaarden zijn een 12- tot 15,6-inch beeldscherm met aanraakfunctionaliteit en een smalle bezel, een dikte van minder dan 15 mm, ten minste 8 GB dual-channel RAM en een NVMe SSD met een capaciteit van ten minste 256 GB.

De volgende generatie Acer Swift 5 is een van de eerste Evo-notebooks.

Intel verwacht in totaal 150 notebookontwerpen met 11e-generatie Core-processors en noemt fabrikanten als Acer, Asus, Dell, Dynabook, HP, Lenovo, LG, MSI, Razer en Samsung. Zij zullen echter niet allemaal aan de Evo-eisen voldoen, maar eerder aan de toestellen uit het topsegment. Er zijn al concrete Evo-aankondigingen van Acer met de Swift 5, van Asus met de Zenbook Flip S en van Samsung met de Galaxy Book Flex 5G. Verschillende andere apparaten, zoals de Yoga Slim 7i Pro en de Yoga 7i of de Dynabook Portégé X30W-J, wachten nog op bevestiging door de Intel-testlaboratoria.

>