Thinkpads met Ryzen 5000 en Tiger Lake

Lenovo komt met een nieuwe generatie Thinkpad-notebooks met de nieuwste processors van Intel en AMD. In de compacte premium modellen X13 en X13 Yoga gebruikt de fabrikant beeldschermen met een beeldverhouding van 16:10.

De naam Thinkpad heeft nog steeds een speciale ring onder zakelijke notebooks. Lenovo streeft er hier naar om de nimbus van de klassieke IBM mobiele computers te behouden. Er zijn nu vier modelseries, variërend van de lichtgewicht 13,3-inch X-serie tot de T- en P-series en de L-serie apparaten. De laatste zijn de ingang in de Thinkbook wereld. Lenovo introduceert momenteel de 2021-generatie van deze apparaten, waarvan de meeste zullen worden gelanceerd met Intel Tiger Lake-processoren, evenals AMD Ryzen 5000U. De fabrikant heeft de exacte processorvarianten nog niet genoemd. Het is dus niet duidelijk of in elk geval Zen 3-processoren uit de Cezanne-familie of Zen 2-processoren uit de Lucienne-serie zullen worden gebruikt. In principe zijn ze een opfrissing van de Ryzen 4000U processoren (Renoir). De Intel-apparaten zijn overal voorzien van Thunderbolt 4.

Thinkpad X13 en X13 Yoga

In de 2021-modellen van de compacte X13-serie gaat Lenovo mee in de trend naar hogere beeldschermen. De X13 clamshell notebook en de 360-graden converteerbare X13 Yoga zijn nu uitgerust met 13,3-inch beeldschermen met een beeldverhouding van 16:10. Het aanraakscherm met penherkenning van de Yoga is alleen beschikbaar met een resolutie van 1.920 x 1.200 pixels, optioneel ook met Privacy Guard. De conventionele X13 is daarentegen ook verkrijgbaar met een WQXGA-optie, d.w.z. met 2.560 x 1.536 pixels. Terwijl het clamshell-apparaat beschikbaar zal zijn met een Intel- of AMD-processor, is de convertible uitsluitend uitgerust met een Tiger Lake CPU tot Core i7 met vPro. De geïntegreerde Radeon GPU wordt gebruikt als de grafische eenheid op het AMD-apparaat en de Iris Xe grafische eenheid op de Intel-notebooks. De fabrikant vermeldt een gewicht van 1,2 kg voor de X13 Yoga, de X13 is 100 gram lichter. Naast WiFi 6 wordt op verzoek een 4G- of 5G-module ingebouwd.

Thinkpad T en L

De Thinkpad T-apparaten zijn gepositioneerd in het hogere middensegment. Met een 14-inch Full HD- of 4K-beeldscherm komen de 1,47 kg wegende T14 en de iets lichtere 1,28 kg wegende T14’s op de markt. Hier is de keuze tussen Ryzen 5000U en Intel Tiger Lake, evenals tussen een 4G- en 5G-optie. De T15 wordt alleen geleverd met een Intel-processor en ook een FHD- of 4K-beeldscherm. Voor mobiele internettoegang zonder WLAN is er hier alleen LTE als optie. In de AMD toestellen is de Radeon GPU in de processor verantwoordelijk voor de graphics. In de Intel-versies van de T14 en T15 is een Nvidia Geforce MX450 beschikbaar als extra grafische kaart in de optielijst.

In de goedkopere Thinkpad L14 en L15-apparaten kan het 15,6-inch model ook worden besteld met een AMD CPU. Hier zijn de apparaten hooguit uitgerust met Full HD-schermen, de instapmodellen zelfs alleen met HD TN-panelen.

Thinkpad P

De Thinkpad P-modellen zijn notebooks die Lenovo classificeert als lichte werkstations. De AMD-variant van de Thinkpad P14s heeft een Ryzen Pro-processor ingebouwd. Aangezien Lenovo een maximale boost kloksnelheid van 4,4 GHz opgeeft, zal het al een Ryzen Pro 5000 zijn. Hoewel hier alleen de in de processor geïntegreerde Radeon Vega grafische eenheid beschikbaar is, kunnen de Intel-variant P14s i en de P15s, die ook is uitgerust met Tiger Lake, desgewenst worden uitgerust met een extra Nvidia T500 grafische kaart. In principe is dit de Quadro-versie van de Geforce GTX 1650. In de basisconfiguratie hebben de Thinkpad-modellen P14s en P15s een Full HD IPS-paneel. Als alternatief is een kalibreerbaar 4K-paneel met HDR400 beschikbaar.